A+ A A-

Vi fikk så ovnen passet

  • Overordnet kategori: Huset
  • Kategori: Oppvarming
  • Treff: 25725

Som en del av planen om å gjøre huset varmere til neste vinter satte vi i gang med å bytte ut den gamle peisen. Den var veldig koselig, men den varmet ikke spesielt godt. Når vinden blåste fra riktig vinkel seg det røyk ut fra et hjørne på peisen og vi gikk med konstant følelse av å være på telttur. Nei, det var på tide å få ut den gamle og sette inn en ny.

Med noe begrensede midler kastet vi oss over nettsider og byggvarekjeder for å finne den perfekte ovnen. Mange rådet oss til å kjøpe pelletsovn, men skal jeg være ærlig så orker jeg ikke mer bråk og sus i stua. Varmepumpa, HD-dekoderen og kjøleskapet som vi hører godt fra kjøkkenet har gjort det umulig å se på spillefilmer som liksom skal ha et detaljert lydbilde. Vi ville ha en normal vedovn som brenner effektivt og rent - og stille.

Vi hadde satt av 10.000 til selve ovnen. Vi visste at det var i snaueste laget men håpet på å finne noen gode tilbud. Flaks var det at mange butikket hadde en av modellene vi virkelig likte til nedsatt pris. Nordpeis Elipse gikk nå for 9.990,- + montering. Så var det bare å finne en leverandør.

Vi hadde vært på utkikk i noen dager da vi helt tilfeldig stakk innom Hyttebutikken i Strømmen for å kjøpe parafin til laserovnen vår (det var kaldt i huset). Prisene var ganske like som mange andre steder, og de fikk samme rabatt som de store kjedene på denne ovnen - og kunne selge den til oss for 9.990,-

Vi avtalte levering og montering 18. januar. Et par dager før ringte han: En lastebil står værfast et eller annet sted i Europa, full av ovner på vei til Norge. Det ble ingen ovn den dagen. Problemet var jo nå at vi hadde demontert peisen - og gradestokken krøp ned mot -18 grader på kvelden. Vi måtte sette inn alle kluter på oljefylte ovner, varmepumpa og parafinovnen. Nevnte jeg at vi skal etterisolere huset til våren? Vi skal det - og det trengs.

Ny dato ble avtalt - men da ikke før 4. februar fordi montøren hadde full ordreblokk. Jaja, det var ikke noe å gjøre med det, annet enn å stålsette seg med pledd og tykke klær. Det ble ekstra koselig i sofaen med levende lys og fem tepper over to kalde kropper. Heldigvis steg temperaturen litt og vi klarte oss ganske bra, tross alt.

4. februar kom og jeg hadde hjemmekontor for å ta i mot murerne. Litt utpå dagen ringte de fra Hyttebutikken. Nå hadde leverandøren av sotrørsdeler sendt feil type stuss. Vår pipe er inni et hjørne og de hadde fått stussen til rett vegg. Det ble ikke noen ovn i dag heller. Igjen var det kjipt, men fremdeles ikke noens skyld (annet enn dem som sendte feil del). Ovnen ble levert, og vi kunne for første gang ta vidunderet i øyesyn. For en flott ovn! Det overskygget nesten skuffelsen over at vi ikke hadde fått den montert i henhold til planen.

Ny dato ble avtalt - nå bare noen dager senere. Tirsdag 9. februar kom to herremenn fra Stor-Oslo Varmeservice og monterte ovnen. Veldig proffe og raske kastet de seg over oppgaven, og bare noen få timer senere sto den der ferdig montert og klar til bruk. Nesten, da. Støpen må herde i fire-fem dager. Det betyr at det blir peiskos på lørdag om det så blir 25 varmegrader i skyggen! Banna bein!

Oppdatering lørdag 13. februar:
Ovnen er fyrt opp for første gang. Den varmer skikkelig godt. De første to timene avga den en lys blå-grå røyk som luktet ganske stramt. Vi måtte lufte litt og ta ut batteriet av røykvarslerne. Dette er selvsagt helt normalt på nye ovner. Det er en tilvenning å få til riktig trekk på ovnen. Den slukket for meg et par ganger, men det ser ut til at jeg har fått det til nå.

Nordpeis Elipse fra www.hyttebutikken.no 9.990,-
Montering av Stor-Oslo Varmeservice: 4.500,-
Deler fra www.hyttebutikken.no: ca. 1500,-
Glassplate fra Byggmakker: 798,-
Solfilm (frostet) fra Sunset: 487,-
Leie av betongsliper fra Stavdal: 500,-
Totalt for hele jobben: 17.685,-

Her er bildene hele prosessen.
Klikk på et lite for å åpne et stort. Bla med piltastene.