A+ A A-

Huset fikk ny varmepumpe

  • Overordnet kategori: Huset
  • Kategori: Oppvarming
  • Treff: 8098

I forbindelse med at vi etterisolerte huset måtte den gamle ECOSaver-pumpen demonteres. Jeg klarte å gjøre kunststykket å tømme maskinen for gass. Vi bestemte oss for å snuse på en ny pumpe, for med to grisekalde vintre på rad merket vi at den gamle varmepumpa ikke var like effektiv som ønskelig.

Slik jeg oppfattet bruksanvisningen på ECOSaver-pumpen var det bare å vippe av hurtigkoplingen, så skulle gassen i rørene blokkeres slik det var da maskinen var ny. Slik var det ikke, eller hurtigkoplingen hadde låst seg. Det som skjedde var, uansett årsak, at da jeg dro av røret til innedelen, forsvant all gassen ut i Guds frie natur.

Jeg kontaktet forhandleren, Netthandelen, og fikk beskjed om at dette dessverre var en brukerfeil. Jeg må innrømme at jeg bare ikke orket å ta opp kampen, så jeg lot saken ligge - og begynte å se meg om etter en ny varmepumpe.

Det viste seg at en av naboene mine driver Kald & Varm Installasjon AS. Da var veien kort til ny pumpe. Vi fikk besøk av naboen, og han ga oss noen råd i forhold til valg av pumpe, og han sa også at han kunne prøve å fikse den gamle.

Vi gikk for en Mitsubishi FD-Heat Kirigamine, og vi bestilte montering av den gamle varmepumpen i 2. etasje på huset slik at vi kunne bruke den til kjøling på sommeren. Vi har nok et tak som samler mye varme. På en normal sommerdag med litt sol, blir det fort 25-26 grader på soverommene. Det er i overkant varmt å sovne til, når man ikke hører bølgeskvulp fra Middelhavet på utsiden...

Mitsubishi FD-Heat Kirigamine 6,3.

Effekt: 6,3 kW
Virkningsgrad: 5,33
Lydnivå: 20dB(A)
Fabrikkgarantert drift ned til -25 grader
Leverer 3,2 kW ved -15 grader
For 60-180 m2 totalt boligareal

En vakker dag høsten 2010 kom naboen og en montørkollega for å sette opp den nye og fikse den gamle. I løpet av to dager hadde vi ny varmepumpe i 1. etasje, og den gamle med ny gass i 2. etasje.

I de to andre artiklene om den gamle varmepumpa, som du finner her og her, snakkes det mye om plassering og støy. Vi ser nå at en varmepumpe til fire ganger prisen av ECOSaveren er mye mer stillegående. Det gir bedre komfort siden den tross alt står i stua vår. Den gamle pumpa bråket såpass at jeg innimellom måtte skru den av når vi så på filmer der lyden spilte en viktig rolle.

Vi ser også at den er mye mer effektiv når gradestokken kryper ned mot minus 12-13 grader. De to vintrene vi hadde den gamle pumpa, var det ikke mye varme som kom ut fra den når det var skikkelig kaldt. Den blåste kjølig luft inn i stua, og vi måtte spe på med vedfyring.

Den nye varmepumpa blåser uanfektet like varmt i -19 som i varmegrader. Vi fyrte med ved to-tre ganger vinteren 2010/2011 og det var mest for kos. Vedfyring gir uansett en "tørrere" varme, så det var blant annet etter en tur ute i snøkaoset at vi heiv inn et par kubber i den nye vedovnen vår.

I forhold til plassering rådet montøren oss til å henge den opp under taket, men han sa at det ikke gjorde så veldig mye å ha den nede ved gulvet der den gamle sto. Siden huset har helt ny isolasjon, og alle dører og vinduer er byttet ut, regnet han ikke med at det var den aller største gevinsten å tviholde på den "korrekte" plasseringen. Vi gikk for estetikken, og dekket til det gamle hullet med den nye maskinen. Plasseringen er slik at pumpa ikke synes før man går helt bort til den. Det er vanskelig å sammenligne uten å montere en til høyt oppe, men vi har ikke lidd noen nød i forhold til varme innover i stua. Vi kjenner at det kommer oppvarmet luft helt innerst, og det er ikke nevneverdig mye varmere akkurat rundt pumpe heller.

Vi har ikke kikket så nøye på strømforbruket, siden vi jo introduserte en ekstra varmepumpe, men det vi har lagt merke til er at den nye pumpa ikke går like ofte som den gamle, pluss at den varierer viftehastigheten selv. Den gamle gir enten full guffe eller slår seg av. Det er heller ingen voldsomme avrimingssykluser.

Vårt råd er som følger: Hvis lommeboka sier at det er OK å bruke 20.000 pluss for en varmepumpe, så vil det nok lønne seg i lengden, og den avgir mindre støy. Hvis lommeboka og/eller "gjerrigknarken" i deg sier nei, da kan du helt fint leve med en varmepumpe til 5-6.000 fra Netthandelen. Vi hadde den i to år, og den fungerte perfekt i perioder med temperaturer ned til minus 10-12 grader. Ved lavere temperaturer enn det, spedde vi på med vedfyring på kvelden.