A+ A A-

Ny himling er på plass

  • Overordnet kategori: Huset
  • Kategori: Stuene
  • Treff: 14868
Vi skulle i utgangspunktet bare pusse opp kjøkkenet, slipe gulvet og sette opp smartpanel i stua. Det var mens vi jobbet med å fjerne laminatgulvet at vi kom på ideen. Himlingen var fra før dekket med gamle Tak-Ess-plater. De var veldig gule og grove, og "fugen" mellom platene var veldig brede og dype. Det er klart vi kunne gjort mye med litt maling, men de dype rennene ville uansett gjort den jobben ganske stor. Taket hang dessuten ikke spesielt godt fast. Da vi flyttet inn var jeg nødt til å skru opp noen skruer for å rette opp et hjørne som sægget skikkelig. Friske og raske dro vi på tur for å kjøpe ny himling. Vi hadde allerede forkastet ideen om å henge opp gipsplater og sparkle/pusse. Det er pent, men vi hadde ikke tid til å gjøre det nå. Vi gikk for Tak-Ess takplater.

Hos Maxbo Lillestrøm kjøpte vi 11 pakker Tak-Ess á fem 120x60-plater. Jeg har aldri sett en så lav Mondeo stasjonsvogn før. Foot in mouth For the record: Vi har nå kjøpt hengerfeste på Torshov bilrekvisita slik at vi slipper å bruke opp bilen på så tunge lass. Det er ikke første gangen vi sniker oss hjem med overlastet bil... Vel hjemme var det bare å bære inn platene og rive det gamle taket. Vi dro ned taklistene og fikk hammern mellom rupanelet og de gamle takplatene... før jeg visste ordet av det løsnet 30 % av hele taket. Jeg hoppet unna mens taket ség ned mot gulvet. Plutselig løsnet hele sulamiten. Det kunne nok løsnet et enda større område, men en ettermontert lampekrok stoppet takplateskredet. Så vi har sittet i en potensiell hodepine i og med at TVn og sofaen sto rett under der det løsnet. Skummelt...

Det tok en times tid å fjerne alle platene, og så brukte vi ennå en time på å fjerne spiker og skruer. Det var brukt nok av det, men de var jo ikke noe hode på dem! Ikke rart himlingen ikke satt fast. Vi telte ikke hvor mange det var, men vi snakker hundrevis. Vi kom litt sent i gang i dag, og med handletur, lunsj, bæring og takplateriving/spikerfjerning var det ikke så mye igjen av dagen. Vi hang opp to rader bare for å se hvordan det ville bli. Den første raden ble hengt opp etter snor. Det var litt sent på kvelden og jeg mistenkte at jeg kanskje ikke hadde gjort det riktig. Det så ikke rett og slett ikke rett ut med det blotte øyet. Nuvel, vi inntok middagen på senga (siden kjøkkenet er revet, stua er tom og spisestua er full av alt det vi har flytte/revet) så en film og sovnet.

Friske og raske kastet vi oss under(!) taket. Mine antakelser om at første rekka med plater ikke var snorrett var korrekte. For å få det likt i begge ender av himlingen skulle vi ha en 14 cm kant innerst. Denne var litt vanskelig å legge langs en snor, og det ble skjevt. Vi tok ned platene igjen og rettet opp med laservater. Da gikk alt så meget bedre. Da vi la siste rekke innerst i stua var vi mindre enn 5 mm offset i forhold til veggene. Det kan godt skyldes urette vegger, for det kan man trygt si at det er i vårt hus.

Å henge opp takplater var enklere enn jeg trodde. Det er tungt arbeid, men å få det rett og pent er easy-peasy. Man bør nok være to for ikke å ødelegge selg selv og platene. Anne Gudrun holdt platene oppe mens jeg dunket dem inn i sporene og skrudde dem fast. Vi hang opp 48 plater på 12 timer. Selv om vi trekker fra matpauser, tissepauser, svettepauser, etc. kan man ikke akkurat si at vi jobbet supereffektivt. Det ble i alle fall veldig bra. Vi slapp unna MYE jobb siden vi kunne skru fast platene rett på rupanelet. Det var så rett at lekting var unødvendig.