A+ A A-

Smartpanel i spisestuen

  • Overordnet kategori: Huset
  • Kategori: Stuene
  • Treff: 11257

Ordet "koreapanel" vet jeg ikke helt opprinnelsen til, men jeg husker godt at vi hadde det i stua i 2.etasje der jeg vokste opp. Det var ikke så pent. Med minnene fra barndommen godt plantet i hodet var det en tøff avgjørelse å gå for smartpanel - men du&du, for et resultat. Det har skjedd en del på den fronten siden jeg var 12 år gammel.

Det var etter et besøk hos et vennepar at ideen kom frem i lyset. Anne Gudrun hadde allerede forsøkt å lede meg inn på sporet, men jeg avfeide det som helt uaktuelt å ha slike plater på veggene. Hos det nevnte venneparet fikk vi se platene i bruk - og det var virkelig ikke mulig å se at det ikke er planke for planke som er slått på veggene - sånn rent bortsett fra at det var helt perfekte skjøter og ikke et spikerhull å spore.

Vi syntes det så veldig bra ut, og fant ut at dette var noe vi også ville gå for. Vi tenkte vi kunne begynne i spisestuen som nå hadde nyslipt gulv. Rommet er ikke så stort, og skulle det se helt grusomt ut var det ikke helkrise å begynne på nytt. 13 panelplater i en muligens noe overlastet stasjonsvogn, noen tuber lim og en pakke med gipsskruer rikere dro vi hjem for å sette i gang.

Vi kjøpte 3,9x30-skruer som dykker ned i skjøten på smartpanelet. Ideen er at skruene ikke skal synes, og da må de stå i fjæra - og de må helt inn slik at neste plateskjøt går på plass uten at det blir trangt. I tillegg til en gipsskrue hver 15. cm og panelklips i hjørnene er alle platene limt mot veggen. Vi kjøpte Essve Sättlim 251 og brukte én tube pr. tre paneler.

Uskrevne ord om spisestuen
Vi skrev ikke noe særlig om spisestuen før vi slipte gulvet. Det er ikke dermed sagt at vi ikke har jobbet noe der. Opprinnelig var det dyp rød strietapet fra tidenes morgen - noe vi ikke hadde veldig lyst til å videreføre. Vi begynte med å dra av all strietapeten, og så grunnet vi alle veggene med oljemaling for å lime opp veggfornyer. Heldigvis fikk jeg nok av veggfornyern for en stund da vi brukte det på soverommet. Det er vanskelig å få det pent, og det er tungt arbeid å jobbe med 2 meter og 40 cm lange, 1 meter brede flak. Dette påvirket oss i stor grad da vi bestemte oss for å gå for smartpanel.

Tidsforbruk
Rommet vi bekledde er på 240 x 14 meter. Vi har satt opp panel på alle veggene utenom der vi har åpnet opp mot kjøkkenet, og i hjørnet der det er brannmur mot pipa. Vi brukte ca sju timer totalt på å få opp platene. Det inkluderer kapping av paneler over og under et vindu og tilpassing av panelet som "tok over" til høyre for vinduet. Det var forbundet med en viss grad av spenning at jeg sjekket om platene oppe og nede var i vater da neste hele panel skulle på. Jaggu sa je smørr! Klart det var i vater! :) Vi la også panel over åpningen som skiller stuene fra hverandre.

En lufteluke og snora til markisa skapte også litt ekstra jobb. Snora løste vi ved å dra den ut og så borre fra utsiden etter at panelet var på plass (stalltips: ikke slå etter veps når du henger i en stige og holder i en stor drill med langt bor på - vepsen kan bli sint :) ). Hullet til lufteluka ble til ved at jeg smørte inn kanten med snorkritt og trykket plata inntil. Så tegnet jeg på 5mm ekstra rundt hele og sagde ut hullet. Det ble helt perfekt.

Hjørnene
Første plate etter et hjørne skal festes med panelklips. Ideen er å feste klipset med ferdigfestet spiker på den enden som vender mot hjørnet, for så å slå plata inn slik at spikeren går inn i veggen samtidig som plata klemmes fast. På vår vegg gikk dette særdeles dårlig. De originale platene er alt for harde og spikeren bøyde seg - og presset plata vekk fra hjørnet. Måten jeg løste det på var å forhåndsdrille hullet til spikern og slå inn panelklipset først - og så slå panelet sideveis mot klipset. Altså omvent av anbefalt metode. Det funket greit for oss. Her lønner det seg å være to slik at man får alle på plass samtidig.

Digresjon: I dagens byggvarehus møter man stadig vekk på folk som kan tingene sine. Dessverre er mange av disse helt bevisstløse når det gjelder å hjelpe deg. Et enkelt spørsmål som "Har du husket hjørneklips, da?" hadde spart oss for å avbryte arbeidet når det ennå var mange timer igjen av kvelden - men etter at butikken var stengt. Jeg skulle ønske butikkmedarbeiderne var litt mer proaktive i forhold til å regne med at de fleste folk er som folk flest; altså at de ikke vet 100 % hva de trenger for å komme seg gjennom et prosjekt.

Lister og fóringer
Observante lesere har nå sikkert et spørsmål: Hva med listene rundt vinduer og dører? Jo, det er et godt spørsmål. Panelet er festet utenpå eksisterende plater og stikker nå for langt ut. Vi skulle uansett ikke gjenbruke listene rundt vinduet og i åpningen mellom stuene, så vi fant ut at det finnes noe som heter "smartlister". Det er lister som har ferdige fóringer tilpasset paneltykkelsen. Disse var ekstremt vanskelig å oppdrive, og vi endte opp med å kjøpe normale lister og fóringer separat. Så får vi se hvor flink jeg er med gjæresaga...

Snarveiene
Det står i bruksanvisningen at man skal ha 1 cm luft over og under panelene. Vi droppet dette siden våre vegger er NØYAKTIG like høye som panelplatene, og vi hadde måttet kappe av 2 cm på hver eneste plate (ja, vi er late) og håper nå at anvisningene kun gjelder flytende gulv. Vårt gulv er særdeles godt spikret fast, og vil aldri røre seg så mye at platene vil flytte på seg. Det samme gjelder veggen bak platene. Uansett; det er sikkert lurt å følge anvisningene. Vi var skikkelig rebelske og så bort fra det. Kanskje vi kan angre på det - kanskje ikke.

Oppsummering
På bare noen få timer ble rommet radikalt forvandlet og har nå delikat stemning og stramme linjer. I forhold til å henge opp veggfornyer og male, eller slå på bord for bord og så male, så var dette en drøm å jobbe med. Vi gleder oss som barn til å få på lister og møblere. Vi har bestemt oss for å gå for samme type panel i resten av stua. Den er mer enn dobbelt så stor og det er en del dører og vinduer. Vi skal slipe gulvet først, så det er nok en stund til dere får lese om det.

Materialer
Smartpanel 60x240 cm: 199,- pr plate på Byggmakker
Lim: 28,- pr tube
Skruer 1000 stk: 137,-
Fugemasse, fargetilpasset akryl: 58,-
Hjørneklips 10 stk: 52,-

Totalkostnader
Rommet er på 12,21 kvm og det kostet 3.171 kroner.
I tillegg kommer lister rund baut.


Første panelplate er på veggen. Gulvet er nylakkert og skal ikke belastes på en ukes tid. Jeg veier ikke akkurat 20 kilo, så jeg la en plate under krakken så vekta ble fordelt litt.


Ikke så lett å se, men skruene er skrudd slik at hodet er innenfor fjæra i skjøten.


Dette var så langt vi kom denne dagen siden selgeren ikke stilte det magiske spørsmålet: Har dere husket panelklips?


Ny dag, nye panelplater. Her er første hjørne fikset. Spennende å se om ting stadig er i vater. Det er det.


Lufteventilen er skåret ut. Det ble riktig så bra.


Hullet der snora til markisa kommer ut ble boret fra utsiden av veggen. Taket er ikke helt i vater, for plata er :)


Nå er rommet nesten ferdig. Kun tre korte plater igjen over åpningen mellom stuene.


Plutselig var det mat å få :)