A+ A A-

Lakking av spisestuegulvet

  • Overordnet kategori: Huset
  • Kategori: Stuene
  • Treff: 9711

Slipingen av gulvet gikk unna på en helg - lørdag og søndag (se artikkel her). Det var meningen at vi skulle beise gulvet nøttebrunt og så lakke oppå, men det fikk vi erfare at man ikke gjør - så sant man ikke er hyperproff på gulvsliping.


Søndag kveld, Anne Gudrun ligger på alle fire og påfører mørk beis på gulvet. Plutselig roper hun på meg. "Kom og se! Dette er ikke bra!". Det var ikke bra. Hvert eneste lille slipemerke fra kantsliperen kom frem som en opplyst refleks i mørket. Det så rett og slett for jævlig ut. Det var bare én ting å gjøre - la det tørke og slipe det bort. Takk og lov for at hun testet der hun gjorde - for der var det litt slipemerker - og takk og lov for at hun ikke gjorde dette på mandag. Da hadde vi ikke hatt slik en stor og fin kantsliper å fjerne beisen med. Vi satte oss ned og tenkte litt. Hva gjør vi nå? Jo, vi snur helt om og lager lyst gulv. Helt lyst gulv.

Dagen etter dro vi på jakt etter lakk med hvite pigmenter. Det var ikke så enkelt. Ve begynte allerede klokka halv åtte hos Byggmakker i Lillestrøm. Der var det ingen som hadde peiling (ferieavvikling). Vi dro på jobb med uforrettet sak og prøvde igjen på Byggmakker på Brobekk etter jobb. Nei gitt, samme svar. Ferieavvikling og sykemeldinger hadde satt malingsavdelingen helt ut av spill. Ingen kunne fortelle oss hvordan vi skulle oppnå resultatet vi var på jakt etter.

Klokka var heldigvis ikke så mye, så vi feide bort på Maxbo på Alnabrusenteret. Der fikk vi hjelp. En veldig dyktig og hyggelig jente fortalte oss/bekreftet det vi hadde spurt om hos Byggmakker. Vi kunne lakke med hvit panellakk og så lakke med blank lakk oppå.

Mandag kveld penslet Anne Gudrun første strøket med hvit panellakk på gulvet. Det så veldig grått ut før det tørket. Dagen etter så vi hvor fint det kom til å bli. Neste lag med panellakk ble påført halv sju om morgenen – mens noen fremdeles sov :)

Da vi kom hjem på tirsdag (etter å ha spilt tennis med våre venner Kristin og Thomas) ble første laget med blank lakk påført. Anne Gudrun brukte en bred lakkpåfører, noe hun ikke likte i det hele tatt. Mulig det passer bedre for en større person. Hun gikk i alle fall over til pensel på de tre neste lagene.

Onsdag kveld denne uken ble siste laget påført og da vi våknet dagen etter så vi at dette virkelig var et vellykket valg. Gulvet er lyst og treverket synes godt gjennom panellakken. Vi har lagt på fire lag med lakk for å få god slitestyrke og dybde.

Nå skal vi la gulvet være fritt for gjenstander en ukes tid. Da får lakken herdet slik at det tåler tunge gjenstander uten å gi etter.


Anne Gudrun i gang med å påføre hvit panellakk. Én planke av gangen...


Slik er forskjellen etter nyslipt gulv og ett lag panellakk. Her er ikke lakken tørr.


Første laget med panellakk er påført. Her er ikke lakken tørr.


Slik så gulvet ut dagen etter - tørt og i dagslys.

Flere bilder vil legges ut når gulvet er helt ferdig med nye vegger og møbler :)