A+ A A-

Gjesterommet del 2 - vi legger det første gulvet

 • Overordnet kategori: Huset
 • Kategori: Soverom
 • Treff: 12040

Dette er heldigvis noe jeg har gjort flere ganger før. Jeg har lagt to gulv på stue, ett soverom og ett kjøkken - og jeg har lagt både klikkgulv og limt gulv. Dette til tross; jeg lærte noe nytt denne gangen også. Det viktigste er uansett å ha god tid og å bruke riktig verktøy.

Her er noen råd og en liten "bruksanvisning" som vi brukte da vi la det første gulvet i det nye huset vårt.

 1. Riv av gamle tepper
  Et gammelt teppe kan selvsagt være bra underlag da det vil gi null knirk og god støydemping til etasjen under - men et gammelt teppe kan inneholde vonde lukter som kommer frem når det blir stengt inne. Mitt råd: Fjern teppet før legging av nytt gulv.
 2. Jevnt og rent
  Sørg for at gulvet er helt plant og fritt for stifter, spiker, skruer eller annet som måtte stikke opp. Har gulvet veldig mye fall må du i gang med å rette gulvet.
 3. Fjern alle gulvlister
  For å få det peneste resultatet må du fjerne alle gulvlister. Gjør du det riktig kan du gjenbruke listene etterpå. Mål dybden på lista slik at du beregner riktig avstand mellom gulvbordene og veggen. Du vil vel gjerne ikke ha noen sprekker mellom gulvlistene og gulvet...
 4. Bruk skumgummiunderlag
  Hos gulvleverandøren får du kjøpt en isolasjonsmatte som du legger under det nye gulvet. Matten både støydemper og jevner ut underlaget.
 5. Bruk riktig verktøy
  Det verste som kan skje er at du bruker feil hammer eller noe annet som ikke egner seg - og ødelegger gulvet. Her er mine verktøy:
  1. Gummihammer
  2. "Gulvtrekker" som du bruker til å dra inn de siste gulvbordene mot veggen med
  3. Hammerkloss - som du bruker til å indirekte slå på siden av gulvbordene med en valig hammer hvis klikken er gjenstridig (denne brukte jeg kun én gang på dette gulvet)
  4. Stikksag
   Når du skal sage ut for lister, utovervendte hjørner, rør etc, trenger du en god stikksag. Husk å velge riktig sagblad som egner seg for treverket du har valgt. Sag alltid mot undersiden av gulvbordene - en stikksag fliser opp den siden som er vendt mot saga. Husk da å tenke litt før du sager, siden du må merke opp på undersiden. Lett at det blir en del kapp av slikt...
  5. Målestokk
  6. Blyant
  7. Håndsag
 6. Leggingen
  Vi valgte klikkparkett denne gangen. Dagens klikk-produkter er så bra at liming kan man se bort fra. Fordelen er at om man skulle gjøre en feil, eller gulvet får et stygt merke - så kan man faktisk ta opp gulvet igjen og bytte ut det skadede gulvbordet med et nytt. Vi la 9 mm klosser mellom gulvbordene og veggen slik at gulvet kan flyte fritt rundt etter som luftuktigheten gjør at treverket utvider og krymper seg etter årstidene. Legg merke til at tunge møbler vil hindre gulvet i å bevege seg. Man vil da oppleve at det blir synlige gliper mellom bordene på vinteren.

  Start i et av rommets høyre hjørner (velg den siden av rommet som eventuelt har dør - da slipper du å fjerne dørlistene for å få på siste bord). Legg første bord ned med nota (fordypningen) inn mot veggen, mål til neste, kapp og føy sammen med bordets fjær (utstikkende profil). Husk å kappe til så det blir 9 mm luft mot veggen til venstre. Neste rad begynner du med kappet fra forrige bord. Biter mindre enn 60 cm bør ikke brukes. I smale rom der det noen ganger kan bli slik at det bare blir korte biter igjen, bør du kappe til første bordet slik at det blir ujevne mellomrom mellom skjøtene. Sett sammen alle bitene i én hel rad før du holder dem i ca. 30-graders vinkel og klikker det på plass. Dunk lett med gummihammeren på siden før du dunker lett nedover. Sjekk at du har nok luft på begge sider før du begynner på neste rad.

  Slik fortsetter du til hele rommet er lagt. Siste rad må måles til og kappes på langs. Husk å måle flere steder langs veggen da det kan være små ujevnheter som vil gjøre det vanskelig å få ned den siste raden. Bruk "gulvtrekkeren" til å dra bordene inn før du dunker dem lett ned med gummihammeren. Har du en høvel kan du godt høvle en skrå kant mot veggen for å enklere få bordene ned - spesielt hvis det er en ledning på veggen.
 7. Kappe dørlister
  De fleste og mest normale rom har minst én dør. For å få det pent må du ta bort den nederste biten på dørlistene. Det gjør du ved å legge en dobbel bit isolasjonsmatte og en bit av gulvet ved lista, og så bruker du en håndsag og sager inn til veggen. Den doble biten med isolasjonsmateriale bruker du for å få litt luft mellom lista og gulvet.
 8. Diverse
  Husk å sjekke at døra ikke subber FØR du henger den på/åpner den. Det er fort gjort å lage stygge riper. Hvis den subber må du høvle vekk litt av bunnen på døra.


Her ser du at stikksaga lager større merker mot saga. Sag alltid på undersiden av virket.


Som du ser, sylskarpt snitt på undersiden. Nei, jeg får ikke penger av Bosch :)


Gulvleggern sjøl! Godt box'ern var dratt såpass langt opp, ellers ville nok dette bilde blitt sensurert. Å gå barbeint er ikke noe man anbefaler. Det er mye man kan tråkke på som gjør vondt på en byggeplass. Men det var så varmt... Legg også merke til at jeg ikke selv brukte mitt eget råd om å begynne der døra er. Resultatet: Dørlistene måtte av. Den hvite duken på gulvet er isolasjonsmatten. Den gjorde det ikke noe mindre varmt.


Se der. Gulvet er lagt ferdig. Nå gjenstår bare en fug mellom terskelen og gulvet, samt lister rundt hele. Og møbler, da. Dette er gjesterommet.