A+ A A-

Riktig trekk gir bedre varme

  • Overordnet kategori: Huset
  • Kategori: Soverom
  • Treff: 6020

Da vi flyttet inn i huset i 2008 var det en parafinkamin i kjelleren, og en åpen peis i stua. Kaminen brukte vi ikke, og peisen slapp ut røyk i stua hele tiden. Vi bestemte oss for å bytte ovn i 2010. Den nye rentbrennende ovnen var veldig fin og moderne, men den var ekstremt vanskelig å bruke. Det kunne ta 45 minutter å fyre opp slik at det brant rent, og noen ganger slukket flammene uten grunn.

Det var en ren tilfeldighet som gjorde at feilen ble oppdaget. I desember 2010 begynte jeg å bygge hjemmekino i rommet der den gamle parafinovnen sto. Den ble demontert, båret ut og kastet. I den forbindelse tettet jeg sotrøret med gaffatape for å slippe at det trakk kald luft, og for å hindre sot i å komme ut - pluss at jeg er helt overbevist om at det bor skumle ting i gamle piper...

Sotrøret går gjennom en murvegg, og så 90 grader inn i pipeløpet, så det var ikke direkte innsyn fra rommet (altså sett fra et sikkerhetsperspektiv).

Dagen etter at jeg fjernet kaminen og tettet sotrøret i kjelleren, fyrte vi opp i den nye fine vedovnen - og forventet som vanlig å måtte sitte på en krakk og holde liv i flammene ved å ha døra på gløtt og pøse på med oppfyringsved og fyrstikker. Den gang ei. Etter sju minutter brant flammene renere enn noen gang. Jeg la sammen to og to, og kom frem til at dette måtte ha sammenheng med sotrøret i kjelleren.

Dette hadde helt sikkert også sammenheng med at den gamle peisen ikke fungerte optimalt. Den avga røyk hele tiden, og når det blåste ute måtte vi noen ganger droppe å bruke den. Stua ble rett og slett full av røyk.

Den gamle kaminen var allerede demontert/ødelagt da dette ble oppdaget, så jeg fikk aldri helt klarhet i om det var feilmontering eller en defekt som gjorde at det ble feil trekk fra kjelleren. Jeg tipper at et spjeld hadde låst seg slik at det alltid sto helt åpent der nede. Jeg måtte i alle fall bruke slegge for å demontere den...

Uansett - nå er vi veldig fornøyde med ovnen - og hvis du har tilsvarende problemer med å holde liv i en nyere vedovn, så kanskje du bør sjekke at trekken er riktig i pipa?

Her er noen gode tips hvis du mistenker at det er noe galt med trekken i pipa.