A+ A A-

Hva er en carputer

Du har hørt ordet før, men du vet liksom ikke helt hva det er. Her har vi samlet en del generell informasjon om hva en carputer (bilcomputer) er.

Mange biler har allerede en slags carputer innebygget. Hvis man har en trykkfølsom skjerm, og kan der kan velge spor på CD, radio, navigasjon, etc - da har man faktisk en bil-PC. Problemet er at bilprodusentene kun gir tilgang til de funksjonene DE vil at kundene skal få tilgang til. Ønsker man mer kontroll må man sette opp sitt eget system.

Hardware
Det finnes heldigvis mange ulike typer carputere som er tilpasset ferdighetene til den som skal sette det sammen, og mange av dem er like enkle å installere som en bilspiller. Man får modeller som er 1 DIN høy, og 2 DIN høy. Førstnevnte har en skjerm som kommer ut og vipper opp, og 2 DIN-varianten har synlig skjerm. Hvilken modell du velger er avhengig av hva du har plass til i dashbordet.

Hvis man ønsker et mer konfigurerbart system med bedre muligheter for utvidelser og tilleggsfunksjoner, lønner det seg å kjøpe komponenter og sette sammen selv. Også her finnes det alternativer. Man kan kjøpe absolutt hele PCn i deler og bygge selv, eller man kan kjøpe en ferdig PC og bare kople sammen PC og skjerm - og kople til strøm.

Det siste er absoultt det enkleste, men igjen gir det færre muligheter. Skal man virkelig ha kontroll er det selvbygging som er tingen. Det lønner seg å ha litt innsikt i hvordan en PC er bygget opp, men det er ikke noe krav. Du finner massevis av informasjon på nett, og det er flere forum som hjelper deg på vei. Vi vil selvsagt også hjelpe til hvis du har spørsmål.

Software
Felles for alle carputerne er at det finnes flere typer software - og så godt som alle er gratis.

Hva kan man bruke den til?
En carputer fungerer som en helt normal PC. Man kan installere alt mulig rart på den, alt fra Office-pakka og iTunes til Google Earth og Spotify. Alt man kan putte på en normal datamaskin kan man putte på en carputer.

Her ser du hvilke varianter vi har lagt inn i nettbutikken: http://www.pushvideo.no/59-carputer