A+ A A-

En carputer er født

Det var med stor glede og forventning at jeg tok i mot og åpnet esken fra CarTFT. Inni lå det kabinett, hovedkort, RAM, harddisk og en del kabler. Kvelden var reddet!

Jeg begynte med å åpne alle eskene og sjekke innholdet. Størrelsen på kabinettet overrasket meg. Det er jammen ikke stort. På bildet lenger ned har jeg satt en eske pastiller så det er enklere å se størrelsesforholdet.

Skjermen virker godt sammenskrudd og ligger inne i en brønn som kan brukes til å bygge den inn i en hodestøtte. Jeg skal bruke skjermen foran og kommer til å benytte det medfølgende dashboardfestet. Det fulgte med pekepenn og fjernkontroll. Fra skjermen går det kun én kabel, og ca. en meter ned på kabelen sprer den seg og blir til veldig mange. Det gjør at det er veldig enkelt å legge vekk skjermen når man ikke er i bilen. Det følger også med 220V strømkabel slik at man kan bruke den inne. Veldig bra å ha mens man bygger og tester.

Monteringen tok meg knappe 15 minutter. Jeg har bygget mange datamaskiner før, og dette var akkurat like enkelt. Én skrue holder topplokket på plass, og så er det to skruer til vifte-/harddiskholderen, så kan man feste hovedkortet. Hovedkortet jeg har valgt er vifteløst og har innebygget prosessor. Ulempen er selvsagt at man ikke kan oppgradere. Fordelen er at man slipper viftestøy.

Jeg satte på RAM-brikka og festet hovedkortet med de fire medfølgende skruene. Bak PCn er det inngang for mus/tastatur, 4 USB, LAN, VGA og lyd inn og ut.

Så satte jeg på de små ledningene til av/på-bryteren, og til harddisklyset - og koplet til de to USB-portene foran på kabinettet. Jeg trodde først jeg hadde fått feil strømforsyning. Den har færre pinner enn mottakeren på hovedkortet - men det viste seg at det bare var å sette den på fra pinne 1.

Nå skal vi kople strøm på det hele og installere operativsystem.

Delene som er brukt:

Her er bildene fra den første carputeren vi bygger:


Her er innholdet i esken fra CarTFT.


Kabinettet er ikke store saken. Her sammenlignet med en Läkerol (makes you talk).


Her er hovedkortet installert.


Det er veldig mange muligheter for tilkoplinger på hovedkortet.


Her er problembarnet - trodde jeg. Pluggen på hovedkortet så ikke ut til å passe med strømforsyningen. Med litt fikling ville den inn :)

 


Her er holderen til harddisken med harddisk montert. Man kan også bruke den til vifter - og man kan ha to slike braketter montert.


Skjermen med kabelspagettien.


7" trykkfølsom LCD.