A+ A A-

En carputer er født del 2

Selve carputeren er bygget (se her), og nå skal programvaren installeres. En så liten bil-PC som dette har ikke plass til noe CD eller DVD-drev, så jeg måtte finne på en annen måte å få over filene på.

Når man mangler optisk drev kan det by på litt utfordringer å installere noe på harddisken. I beste fall tar det en del tid å få det til. Da jeg satt der midt på natta og ikke fikk det til, så det mørkt ut for carputer-prosjektet. Jeg hadde en XP-DVD liggende, men hvordan skulle jeg få den inn på den uformaterte harddisken? Først demonterte jeg et SATA-drev fra den nye stasjonære maskinen min, og det så ut til å være en god plan. Carputeren aksepterte drevet, men under installeringen fikk jeg blåskjerm. Uten et clue om hva som kunne være galt måtte jeg fortsette søken etter en måte å få installert Windows på.

Jeg lastet ned Windows 7 Home Premium som en ISO-fil og monterte fila med gratisversjonen av Daemon Tools Lite. Dette programmet gjør at man kan sette opp en virituell harddisk. Når man så "monterer" ISO-fila kan man kopiere filer som om det var en CD eller DVD. Disse filene lastet jeg over på en USB minnepinne. Den må ha minst 2,5 GB ledig plass, og den må formateres slik at den kan brukes som boot disk. Se en oppskrift på det her: intowindows.com

Når alle filene var lastet opp på minnepinnen sjekket jeg bios på carputerens hovedkort slik at jeg var sikker på at usb-boot var mulig. Det var det, og jeg hadde på forhånd sjekket at det fantes Windows 7-drivere til komponentene. "Houston, we are ready to launch!"

Minnepinnen ble satt inn i en USB-port og maskinen ble startet. Jeg bruker en stor skjerm til dette siden driverne til den lille 7" ikke er lastet inn ennå. Gleden var stor da jeg så på skjermen at filene fra minnepinnen ble lastet inn. Barnets armer og ben var allerede på plass, og nå ble hjernen til å styre det hele installert.

Å installere fra USB kan anbefales på alle typer maskiner. Det går mye raskere enn fra DVD. Overføringshastigheten er helt rå i forhold. Nå var det bare å vente på å få starte maskinens operativsystem og begynne å installere drivere til den trykkfølsomme skjermen og slikt. Mens jeg ventet satt jeg og lekte med gamle mobiltelefoner. Dette er en digresjon, og veldig morsomt. Jeg har tatt vare på alle mobiler siden tidenes morgen. Det var utrolig kult å starte opp "egget" Siemens SL55. Ja, for ikke å snakke om Ericsson T68 - min første fargeskjerm. Lydene på den var revolusjonerende - det høres ikke helt slik ut i dag! Jeg skal ikke bruke mer plass på det her - du kan jo sjekke ut denne artikkelen om du er interessert i gamle mobiler.

Fra jeg satte inn minnepinnen tok det mindre enn ti minutter til Windows 7 startet første gang.

Her er bildene fra softwareinstallering:

 


Her overfører jeg filer fra den virituelle disken og over på minnepinnen.


Strømmen settes på. Yess! Det er liv i boksen!


Etter at jeg overførte filene til minnenpinnen var jeg spent på om det ville virke. Her ser man tydelig at det virket.


Her er 12V koplet til. Diodene på hovedkortet lyser.


Strømmen til carputeren skal inn i hullet helt ute til høyre på bildet. Jeg må en tur ut og kjøpe en liten strømkontakt.


Dette er alltid like godt å se når man har bygget en PC.


Nå er Windows 7 installert og oppdatert. Dette er programvarepakken Ride Runner til bil-PC. Det er selvsagt en berøringsskjerm. Det følger med en stylus (pekepenn).


Her har jeg lagt inn litt musikk. Her velger man fra mappene i "min musikk".


Når man velger mappe får man se innholdet. Man kan også søke, og man kan lage spillelister.


Her er jeg inne i en bildemappe.


Man kan også vise fullversjonen av bildet.


Man kan sette opp at programmet kan starte enkelte programmer fra Windows.


Her har jeg koplet opp strømmen på strømforsyningen slik at den slår seg av automatisk når tenningen i bilen kuttes. En jumpersetting gjør at man kan velge hvor lenge den skal vente. Jeg har satt den til 1 minutt for å gå ut av Windows, og 5 minutter til å slå helt av for å spare strøm.


Her er et bilde litt nærmere. Rød&sort ledning på forsiden er til strømbryter på hovedkortet, og den hvite er til en eventuell forsterker i bilen (for å unngå thump når man kutter strømmen). Jumperen er satt på pinne 5 og 6 - som gir 1min / 5min avstegning.