A+ A A-

Fliser på kjøkkenet

  • Overordnet kategori: Huset
  • Kategori: Kjøkken
  • Treff: 13969

Vår årlige Halloween-fest nærmet seg med stormskritt. Det brant under bena på oss. Ble vi tilstrekkelig ferdige til å kunne ta i mot gjester? Vi måtte bare jobbe på. Den siste uken før festen ble hektisk. Vi heiv på fliser over vasken på søndag, elektrikeren var hos oss i fire dager, onkel-snekkerne kom på torsdag og byttet drageren mellom kjøkkenet og spisestuen, og vi kunne starte med pyntingen og dekorasjonen til Halloween.

Legging av fliser
Vi var på jakt ganske mange timer på lørdag formiddag for å finne fliser vi likte. Vi hadde ikke 100 % landet på type flis, noe som i praksis førte til visitt hos det som var av flisebutikker i Oslo og Akershus. Det slo oss hvor få pene fliser som finnes. Har majoriteten av flisekjøperne så ulik smak som oss? Hos Megaflis i Verkseier Furulundsvei på Alnabru fant vi endelig flisa vi ville ha. Det er en 31 cm lang flis i ulik tykkelse på brett (festet flere fliser på et nettingflak) som sys inn i hverandre. På veggen ser det veldig bra ut. Vi valgte mørk fug. Alt for mange av de utstilte flisene hadde lys fug, og alt så ut som en gammel peisvegg.

Det er relativt enkelt å flislegge. I vårt tilfelle trengte vi bare lim, fliser og en tannsparkel. Vi brukte benkeplata som vater, siden den allerede var i vater. Vi valgte ferdigblandet lim. Det er en del dyrere, men vi trengte knapt 3 kilo. Skal man lime mye bør man gå for pulver. Har man ikke en benkeplate å måle etter bør man skru opp en list til å legge første fliserad på. Er lista i vater blir også flisene rette.

Dra på lim med tannsparkelen i jevne bevegelser. Det skal ikke være for tykt. Blir det for mye lim tyter det ut mellom flisene og fugejobben blir mye vanskeligere. Jeg måtte skrape ut lim to-tre steder. Det er helt akseptabelt. Tannsparkelen skal ikke være for grov på veggfliser. Spør før du kjøper. Klem flisene inntil veggen og legg på neste flis eller brett. Vi hadde en veldig enkel jobb. Det var ingen hjørner eller kanter som skulle rundes. Bare en rett vegg. Vi brukte en helt vanlig flisekutter som kostet rundt tusenlappen i 2001. I dag får du vannkuttere til halvparten av det. Limet skal herde i ganske mange timer. Jeg lar det alltid herde i 24 timer før jeg fuger.

Fugingen
Å fuge er faktisk litt verre enn å flise. Det er ikke vanskelig, men det er kjedelig og litt slitsomt. Lag fugemassen etter anvisningen på posen. Husk å kle inn ting som ikke tåler å bli fuktige og skitne. Fugemassen må godt inn mellom flisene. Dra massen diagonalt begge veier for å få den inn i alle kriker og kroker. Jobb i små områder av gangen så fugemassen ikke blir tørr mens du jobber. Når du er ferdig skal du vaske bort all overflødig fugemasse med en våt svamp. Ikke vask for hardt da det kan føre til at for mye fugemasse forsvinner. Skyll svampen ofte. Vi har en bøtte med en rulle på toppen. Den er effektiv og gjør det enkelt å tømme svampen for fugemasse. OBS: Fugemassevannet bør ikke helles i vasken. Det samler seg fort opp i vannlåser og svinger og kan lage tetter rør. Hell det over i en eske eller noe slikt utendørs. Når det har tørket ut kan det hives i søpla.

Nå skal fugemassen også herde i 24 timer, eller så lenge det står i anvinsingen. Når fugemassen er herdet skal du igjen vaske veggen. Har du blanke fliser skal du tørrpolere flisene med polergarn. Da fjerner du det matte laget fugemassen etterlater seg. På grove fliser skal det normalt holde å vaske med rent vann til alt er borte.

Her er noen bilder. Klikk på de små for å se de store.


Her er veggen i all sin prakt før fliseleggingen. Vi har grunnet med hvit oljemaling og smurt inn med heftgrunning slik at limet sitter.


Første plate legges på. Må få det å bli rett...


Det går fremover.


Vips, så var det gjort. Først herde, så fuge.


Når det er fuget vil selvsagt ikke limet mellom flisene synes.