A+ A A-

Benkene er på plass

  • Overordnet kategori: Huset
  • Kategori: Kjøkken
  • Treff: 6806

Det går fremover, om enn noe sakte. Vi har gjort en del småting på kjøkkenet. Blant annet har vi fått på benkeplater og laget hull til platetopp og vasken - en skummel oppgave. Benkeplatene er nå oljet én gang, og da mangler vi egentlig bare en rørlegger, en elektriker og noen meter list før vi kan begynne å bruke rommet til noe fornuftig.

Det er noe fryktelig skummelt med å lage hull i en benkeplate til flere tusen kroner. Oppmålingen ble sjekket og sjekket igjen fem ganger før jeg satte boret i plata og klemte til. Er det rett? Er det for stort? Blir det pent? Har jeg tenkt på alt nå? Alle de vanskelige spørsmålene virret rundt i hodet mitt... Det gikk bra, hullene til platetoppen og til vasken ble rette, pene og riktige.

Jeg la platene på hodet og brukte en stikksag til å skjære ut med. I hvert hjørne hadde jeg på forhånd boret ut et hull som jeg brukte til å starte utskjæringe fra. Før jeg snudde platene lagde jeg et avriss av benkeskapene innvendig. På den måten visste jeg hvor hullet jeg lagde ville være i forhold til benkeskapet. Viktig for å få det rett og for å få ting til å stå riktig i forhold til hverandre.

Til kapping av heltreplater tvers over burde man bruke noe annet enn en stikksag. Det er umulig å skjære helt rett. En skikkelig industrisag er det riktige valget, men da må plata transporteres til noen som har slikt. Vi har heldigvis kun ett synlig kapp, og der må vi pusse litt for hånd for å få det pent.

Når man har gjort alt forhåndsarbeide, er det bare å holde tunga rett i munnen og saga rett i sporet. Jeg hadde litt å gå på siden både vasken og platetoppen har en utfallende kant, men det var ganske tilfredstillende å se at jeg ikke hadde noen feilskjær.

Husk for all del å smøre inn kuttet både ved platetopp og vask med silikon. Fett og vann som renner ned er mye enklere å vaske av, og så råtner ikke treverket heller. Det er en enkel og langsiktig forsikring.