A+ A A-

Vi river kjøkkenet

 • Overordnet kategori: Huset
 • Kategori: Kjøkken
 • Treff: 10362


Så var det endelig klart for å rive kjøkkenet. Rosa maling fra 80-tallet og kjøkken fra 1962 er ganske spesielt, og litt vanskelig å leve med til daglig. Lite benkplass og ufornuftige skap (for grunne), og et gulv det var umulig å få pent gjorde at vi til slutt gikk inn for å rive hele sulamitten. Brekkjernet og slegga gikk bananas, tommelen min blir nok aldri den samme igjen, og naboene må ha trodd vi rev hele huset. Det var ganske moro :)

Vi fant fort ut at gulvet var noe vi måtte ta pent. Som i stuene lå også her originalgulvet fra byggeåret. Det var spikret på plater og lagt linoleum oppå, så det var litt av en jobb å få det gamle gulvet frem i lyset. De visste å bruke mange spiker i gamledager. Samboers håndflate fikk seg et par skikkelige skraper. Takk og lov for at de ikke hadde brukt lim i tillegg. Skapene satt ikke så godt, så det var bare å brekke det løs. Malingsfarger fra oldtiden kom frem fra gjemselen. Rødt, grønt og rosa. Lekkert.

Da jeg skulle ha av en av midtstolpene på overskapet holdt jeg på å drepe tommelen min. Jeg brukte ikke hansker (alle barn der ute: BRUK HANSKER!) og da midtstolpen plutselig brakk på midten smalt jeg tommelen ned i skyvesporet til skapdørene med stolpen øverst. La oss bare si at jeg tok i alt jeg kunne, og de franske glosene sto i forhold til smellet.

Fortsatt uten hansker ble resten av kjøkkenet revet. Alle elektriske ledninger ble løsnet og festet igjen provisorisk. Jeg gikk på en liten smell, for fra en stikkontakt over kjøkkenbenken gikk det en ledning gjennom veggen og ut. Jeg tenkte at det bare var til utekontakten, men har du sett; den gikk videre til garasjen. Nå er garasjen mørk og jeg må løfte opp porten for hånd. Tenke, tenke en gang til, utføre.

Da det ikke er egen stoppekran på kjøkkenet, måtte vi la vasken stå. En rørlegger kom noen dager etter og plugget igjen slik at vi kunne vippe ut hele skapet med vask i ett. Nå er alt fjernet og vi forbereder oss på å bygge kjøkken.

Arbeidsliste etter riving:

 1. Male taket
 2. Heve et vindu for å få benkeskap under (det er kun 70 cm over gulvet nå)
 3. Grunne alle veggene med oljebasert grunning
 4. Slipe gulvet
 5. Lakke gulvet
 6. Henge opp smartpanel
 7. Flislegge under overskap
 8. Flislegge bak ventilator
 9. Bygge kjøkken
 10. Liste (i 2011 ;))

Følg med :)


Slik så det ut før vi begynte å rive. Helt greit, og veldig rosa kjøkken fra 1962.


Dette linoleumsbelegget var ikke enkelt å holde pent. Flekkete og veldig mykt(!). Det knirka rart når vi gikk på det.


Upraktisk ovnskrok og litt ekkelt med sånn hjemmelaget hette over ovnen. Gudene visste hva som falt oppi maten...


Vinduet er bare 70 cm over gulvet og vi må heve det for å få benkeplata under. Det blir spennende.


Så var det bare å gå på med brekkjern. Det ser ut som at jeg skyter småspurv med kanon, men det var faktisk nødvendig å bruke noe kraftig til å vippe ut spikern som sto i ledningsklemma.


Vips så var overskapet borte.


Nå var det gulvet sin tur. Vi fant som kjent det originale gulvet under. Håper bare det blir pent etter slipingen... det må være en million spikerhull i det...


Krigsskader. Anne Gudrun har hjulpet til med å dra av gulvplater - uten hansker.


Og dette helt uten annen hjelp enn en hammer. De hadde ikke akkurat spikerpistol den gangen.


Gammelt møter nytt møter gammelt. Det blir nok fint til slutt.


"Fire årganger Rintintin."


Det skal etter sigende bli verre før det blir bedre.


Hurra!


Tenk å voldta et så fint gulv ved å smelle på plater og linoleumsbelegg. Men det var jo slik det var.


Det er en del som skal slipes og hugges vekk før vi kan montere nytt.


Matfettet hadde kommet seg bak tapeten. Vi kommer til å montere en automatisk avtrekksvifte der den gamle står.


Siste hånd på verket. Rørleggern har vært og plugget igjen rørene. Vasken er borte. Nå skal vi snart slipe gulvet - men først må vi male tak og grunne veggene.


Det er ikke til å skyve under et tungt kjøleskap at vi på en måte gleder oss til vi er ferdige...