A+ A A-

Vi bygger hjemmekino på sparebluss

 • Overordnet kategori: Huset
 • Kategori: Diverse
 • Treff: 13507

Før:

Etter:

Endelig blir det hjemmekino i kjelleren! Det var en av tingene som lå i lufta da vi kjøpte huset i 2008. Det første jeg sa da vi var i kjelleren på visning var at jeg ville ha kinorom i det store rommet - og at det måtte stå ferdig til jul første året. Den planen gikk i vasken, men nå er jeg ferdig med det viktigste på huset (kona er fornøyd - nyisolerte yttervegger, nytt kjøkken, nye vegger, tak og gulv i alle rom). Det begynner å bli såpass rolig rundt meg at jeg kan konse litt på å få opp lerret og slikt i kjellerrommet.

Se bildene fra byggingen her: http://picasaweb.google.com/oppussing.org

Med barn i huset må det nødvendigvis bli et familierom, så svarte vegger og tak, og småvulgære AV-møbler blir det ikke. Det blir en miks av brukte IKEA-skap, en gammel IKEA-sofa og en noe eldre benk + noen vitrineskap i gangen på utsiden som skal romme filmsamlingen.

Før jeg kan dra ned lerretet og skru opp lyden er det en del som må gjøres. Rommet er brukt til lager i de to årene vi har bodd her, og det har før det vært vannskade på gulvet. Det lå i sin tid klinkerfliser som nå er fjernet. Da vi flyttet inn var alt elektrisk fjernet og gulvet bar preg av fliselim og gamle malingflekker. Veggene var malt hvite, og rommet fremsto som ganske kjedelig og kaldt.

Det første jeg gjorde var å male veggene og taket. Taket fikk normal hvit takmaling, mens veggene ble dekket med Jotun Lady Pure Color - en malingsserie som er ekstremt matt. Dette passer veldig bra i et kinorom. I en hjemmekino er lyd og lys nøkkelen, så mørke farger og myke elementer må inn for å dempe gjenklang og lysrefleksjoner. Jeg malte vegger og tak der lerretet skal henge med en farge som heter Dyp Mocca. Hele kortveggen og drøyt to meter innover i rommet er nesten helt svarte. Det er kun i godt lys at man ser at det er mørkebrunt. Årsaken til at jeg har gjort dette er for å hindre at lyset fra filmen på lerretet lyser opp tak og vegger rundt, som igjen kaster lyset tilbake på lerretet og gjør bildet svakere. Her kommer min gamle prosjektor inn i bildet(!). Den er av en noe eldre årgang, og det skal ikke mye lys til for sette den ut av spill.

Innover i rommet malte jeg med en farge som heter Mohair. Det er en sandfarget matt maling som gir rommet et delikat inntrykk.

Jeg gjorde noe jeg aldri har gjort før da jeg malte veggene og taket. Jeg byttet altså farge midt på veggen. Her var det überviktig å få en snorrett strek. Jeg har lest om det mange ganger, men aldri forsøkt selv. Det ble utrolig bra, og her er fremgangsmåten. Først maler man den ene fargen forbi der man vil ha overgangen til ny farge. Deretter maskerer man (jeg brukte laservater og la tape på den røde streken). Press tapen godt inntil veggen. Så maler man med den samme fargen over kanten på tapen mot der den nye fargen skal være. Dette forsegler mellomrommet slik at ikke den nye fargen smyger inn under maskeringstapen. Deretter maler man den nye fargen over dette igjen. Når man forsiktig trekker av maskeringstapen er skillet mellom de to fargene sylskarpe.

Nå var altså veggene og taket malt og gulvet sto for tur. I følge målinger skal gulvet i kjelleren være tørt, men jeg tar ikke sjansen over tid. Jeg bestemte meg for å legge Isola Platon Stop Original. Dette er en 6mm tykk plastmatte med knaster som lar luft passere over hele gulvet slik at eventuell fukt fra gulvet ikke stopper opp i plater som man normalt sett ville lagt. Oppå Platon-laget la jeg et flytende lag med 18mm plater som ble limt og tapet. Dette gir et solid grunnlag for teppeflisene vi har valgt å legge. Det ble teppefliser siden vi tross alt går på sparebluss. Totalt kom regninga på drøyt 7 000 kroner for teppefliser til både kjellerstua og gangen utenfor. Vi valgte koksgrå fliser med noen lysegrå innimellom i kjellerstua og omvendt i gangen.

Det er en oppside i tillegg til lavere pris. Teppefliser er veldig enkelt å legge. Det er bare å måle opp hvor midten på rommet er, og så legge ut mot veggene i alle retninger. Jeg jukset litt da jeg ville ha en lys teppeflis i inngangen til rommet - men det ble bare noen få cm forskjell fra den ene veggen til den andre.

Som hobbysnekker går man innimellom på noen smeller. Ikke ett eneste rom i dette huset har ikke noe ved seg som gjør jobben vanskelig for meg. Denne gangen var det ujevnheter i gulvet som var problemet. Midt i kjellerstua er det en forhøyning i støpen. Den eneste måten å bli kvitt den på er å helle på avretningsmasse. Med vårt budsjett og tiden vi har til rådighet må vi leve med denne forhøyningen. Vi merker det godt fordi den ene 18mm tykke plata vipper litt opp i skjøten mellom to plater. Selv med kraftig tape over skjøten merkes det når man trår på teppet. Det gynger også bittelitt midt på plata. I gangen var det en tilsvarende forhøyning akkurat ved inngangsdøra til kjellerstua. Jeg måtte dele opp plata ved dørstokken i tre biter for at de skulle følge gulvet bedre. Jeg må fremdeles høvle ned døra litt i bunnen for å få den igjen...

Neste skritt nå er å få inn lys og varme. Det er tross alt uisolerte murvegger, så myke møbler og varme er nøkkelen til komfort. Vi kommer til å ha en oljefylt ovn på hele tiden, og når vi skal være der på vinteren blir vår lille Orion vedovn fyrt opp. Det sto en gammel parafinovn/vedovn der som vi fjernet. Den tok "halve rommet" og var ikke så effektiv. Vi har tømt parafintanken i hagen og kuttet rørene som gikk til dagtanken. En moderne vedovn vil gi god varme langt raskere.

Budsjett

 • Platon Stop Original 1x20 m: 1 200,-
  (minus 20% som kontokunde på Maxbo Lillestrøm)
 • 18mm plater til gulv:
 • Maling og utstyr: 2 500,- (ca 500 for en tre-liter med Pure Color)
 • Teppefliser til begge rom: 7 500,-

Utstyrsliste til hjemmekinoen

 • Prosjektor
  Panasonic LCD PT-AE300E fra 2002 med alt for få timer påslått. Pæra skal være god for noen netter til med film og spill
  Oppdatering 22.12.2010: Kona gikk med på å kjøpe inn en ny HD-projektor. Valget falt på en Epson EH-TW3600 fra Komplett.
 • Takfeste
  SMS Projector X Mini (bygger bare 7 cm ned)
 • Lerret
  Nyinnkjøpt fra Komplett.no (http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=582236)
 • Reciever
  Yamaha RX V757
 • Høyttalere
  Ikke noe veldig kjent merke. Jeg har hatt dem siden tidenes morgen - og de spiller fremdeles bra. Sub'en vil jeg aldri kvitte meg med. Makan til digg lavfrekvent bass har jeg ikke hørt (i sin prisklasse) andre steder enn på kino.

I tillegg skal en Dell Inspiron One 22, en PS3, en XBOX 360 og en BluRay-spiller stå i rommet.

Belysning
Jeg er i overkant glad i lys, så jeg kommer til å bruke litt tid på å få til demping og slikt. Jeg har kjøpt inn noen fjernstyrte LED-pærer med GU10-sokkel fra Soundshop i Moss. De skal lage stemning i stua.