A+ A A-

Salg og flytting på våre vilkår

  • Overordnet kategori: ROOT
  • Kategori: Flyttetips
  • Treff: 4968

De fleste vil nok si at å selge en bolig, og så flytte til en ny er en h*lvete på denne jord. Jeg skal si meg enig i det, men det finnes flere ting man kan gjøre for å gjøre det litt enklere både fysisk og mentalt. Samboeren min og jeg står nå midt i salg- og flytteprosessen, og her gir vi deg noen råd som vi fant nyttig.

For det første: Utgifter til flyttebil er og blir en god investering!

Hvis du ikke er vektløfter eller ekstremt godt trent, vil det å flytte selv være et sjansespill med både rygg og møbler. Det er så klart enklere hvis du bor i første etasje, men likevel skal du være oppmerksom på at du har mye mer i skap og skuffer enn du tror.

Det et flyttebyrå kan tilby som du selv ofte ikke kan, er blant annet følgende:

  • Mannskap som er betalt og motivert
  • Biler i alle størrelser, og flere biler ved behov
  • Bæreutstyr som remmer, jekker, traller osv.
  • Pledd i hopetall for å dekke til kanter og glass
  • Forsikring (må ofte betales ekstra for)
  • Erfaring fra daglige oppdrag

Jeg har flyttet flere ganger, og har gjort det både med og uten flyttebyrå. Har du ekstremt stramt budsjett er det så klart best å flytte selv. Vær imidlertid oppmerksom på at vennene dine ikke alltid synes det er skøy å flytte for andre. Du er nemlig ikke alene om å flytte i disse dager. Bare i de første fem månedene av 2008 har fire av mine venner flyttet på seg. Og året er ikke helt over, kan man si.

Vi begynte å pakke med en gang vi fikk tilslaget på huset vi kjøpte. Vi kjøpte pappeske 6 og 7 på www.binders.no. De er sånn passe store og rommer mesteparten av det vi skal ha med oss. Husk å kjøpe pakketape og en tapedispenser. Dispenseren sparer deg for mye fikling med saks eller tenner... Ønsker du store flytteesker bør du leie dem fra et flyttebyrå. De er relativt dyre å kjøpe inn, og de blir jo bare liggende på lagerrommet etterpå. De eskene vi kjøpte skal vi bruke etter flyttingen til å oppbevare ting vi ikke har så ofte fremme.

Hva er det i eskene?
Vi vurderte først å notere innholdet utenpå eskene, men fant fort ut at det bare blir kaos. Det vi gjorde var å nummerere eskene fra 1 og oppover, og så åpnet vi Excel på laptopen til samboeren og skrev inn en ganske detaljert beskrivelse av innholdet. Én kolonne pr eske. Det er ikke noe som er mer irriterende og unødvendig enn å lete gjennom 50 pappesker etter fjernkontrollen til TVn :)

Tømme, tømme og tømme
Det er ikke helt sant at vi bruker flyttebyrå til hele flyttingen. Før fotograferingen av leiligheten flyttet vi tre billass (to i stasjonsvogn og ett i liten varebil) med pappesker til midlertidige lokaler. Det er ytterst viktig at en bolig for salg fremstår som ryddig og oversiktlig ved fotografering og visning.

Potensielle nye eiere skal kunne se hvordan de kan ha det, og hvordan de skal kunne trives. Da er dine personlige gjenstander bare forstyrrende. I leiligheten vår var det lite "roterom" som nå er forvandlet til et koselig gjesterom. Før forvandlingen var det overfylt av hyller og reoler, PC og printer. Altså var det en del som skulle ut. Vi benyttet sjansen til å tømme litt skuffer og skap også.

Det vi oppnådde med denne før-flyttingen var først og fremst at vi fikk flotte bilder av leiligheten. Flyttebyråer jobber nesten alltid på timesbasis, og vi har nok spart et par, tre timer x det antall mannskap som er i sving.

Pakkingen
I løpet av de tre siste flyttingene har jeg finspisset pakkingen av glass og tallerkner. Det begynte med mammas teknikk; avispapir. Etter å ha pakket ned, transportert og pakket opp igjen, kunne jeg ikke forstå at dette var spesielt lønnsomt. For det første ser jeg ikke helt hvilken beskyttende effekt et avispapir har på glass. Det skal ikke store støtet til før det slås av en hank eller et skår. Jeg måtte dessuten til naboene for å låne aviser. Jeg er da vel ikke så miljøfientlig at jeg abonnerer på papiraviser! En annen bismak er all trykksverten som forplanter seg på alt man tar.

På flytting nummer to gjorde jeg det på min måte. Jeg tok frem alt jeg hadde av laken og hånkler. Så la jeg et tykt lag med laken eller hånkle i bunnen på en eske, plasserte glassgjenstander i ett lag, la over et nytt lag av tøyet, og nytt lag med glass, og så videre. Da jeg pakket tallerkner la jeg laken/håndkle mellom hver tallerken.

Jeg oppnådde to ting; 1) God støtbeskyttelse. 2) Vekten på hver pappeske gikk ned, samtidig som de ble fylt opp. En tung pappeske er hatet av flyttefolk - og de har en tendens til å slippe dem litt for hard. En full pappeske er imidlertid nødvendig for å kunne stable høyt. Min metode gir begge disse fordelene. Lette og fulle esker.

I mange av eskene kombinerte jeg bøker og glass. Jeg la et lag med bøker nederst, og lettere glass oppå. Dette ga samme effekt som over.