A+ A A-

Tips til innbydelser - relieff

  • Overordnet kategori: Huset
  • Kategori: Diverse
  • Treff: 7706

Undertegnede og min forlovede gifter oss i sommer. Vi holder nå på med å klargjøre invitasjonene som skal sendes ut til gjestene. Samboeren min har holdt på med scrapbooking i lengre tid og hun ville så klart lage innbydelsene fra bunnen av. For å gjøre det ekstra personlig og spesielt fant vi ut at vi ville ha monogrammet vårt opphevet i 3D. Dette kalles relieff og er ofte brukt når det skal være litt ekstra forseggjort.

Jakten på en cliché var i gang. Det er nemlig det man trenger skal man få til en pen relieff. Man må ha et verktøy som presser papiret ned i en form som danner omrisset av det man vil oppheve. På nettet fant jeg et firma som lager slikt. Reprocenter AS i Sarpsborg - Tlf. +47 69 15 12 55 -Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. - www.klisje.no. Vi betalte 735 kroner for clichéen - en pris som definitivt er verdt det når man ser hvor bra det blir. Det tok en liten uke å få den i posten.

Når man lager slike ting er det et par ting man må tenke på. Det man skal prege inn i papiret må ikke være for detaljert. Blir strekene for tynne bilr det vanskelig å få det frem. Tenk litt grovt og husk at det vil se smooth ut når det preges på papiret. Det neste man må tenke på er at det kreves en vektorisert fil. Det nytter altså ikke å scanne inn en tegning og sende til produksjon.

En vektorisert bildefil er en fil laget med såkalte baner som er lagret som matematiske utregninger i motsetning til for eksempel et bilde der man bruker pixler for å bestemme størrelsen og oppløsningen. En vektorisert fil kan man i utgangspunktet lage så stor man bare vil. Logoer som skal reproduseres til plakater og store skilt må være vektorisert. Trykkerier som skal lage spesialttrykk - eller i dette tilfelle en cliché - krever en slik fil. Jeg er så heldig at jeg kjenner ern herremann som er konge i Adobe Illustrator. Han fikk monogrammet som vår gode venn Kristin Strand hadde laget til oss, og leverte en vektorisert høyoppløselig fil tilbake.

Som sagt tok det en ukes tid å få clichéen sendt hjem. Nå var det bare en liten utfordring igjen - hvordan får man presset dette sammen slik at preget blir jevnt og kraftig nok til at det synes? Jeg forsøkte meg på en del varianter før jeg endlig fant noe som fungerte. Sender man dette til et trykkeri har de maskiner som holder clichéen på plass og trykker med nøyaktig likt trykk fra papirlapp til papirlapp. Jeg måtte bruke muskekraft som er vanskelig å dosere likt hele tiden.

Først prøvde jeg å feste en aluminiumsplate til et bord med tvinger, og så legge clichéen oppå og presse den ned med en tredje tvinge. Dette gikk dårlig da det var alt for vanskelig å få jevnt trykk over hele. Jeg brukte 15 minutter på å lage tre stykker, og de var ikke bra nok noen av dem. Neste forsøk gikk ut på å bruke en hurtigtvinge med gripehåndtak og presse clichéen sammen med den. Samme resultat. Jeg er ikke sterk nok i klypa til å presse hardt nok, og det ble ikke jevnt.

Så, ut av det blå kom en idé. Jeg skar av en bit aluminium fra et firkantrør jeg hadde liggende. Denne festet jeg med dobbeltsidig tape i en bordmontert tvinge. Så satte jeg inn clichéen med plastikkplata mot den "nye" aluplata og skrudde sammen tvinga. Dette ga jevnt trykk over hele, og tilstrekkelig trykk til at monogrammet kom godt frem på papiret - uten at mine fingre gikk ut av ledd.

På under en time hadde jeg laget alle de 45 lappene forloveden ville ha til innbydelsene.

Her er bildene (klikk på de små for å se de store):


Her er den lille aluminiumsplata som lager relieffen. Øverst er det en tynn plastikkplate med selve monogrammet pålimt.


Plastikkplaten er tapet fast slik at det er enkelt å legge den rett på for hvert trykk. Her vises 'hoa' ganske bra. Det er frest ut en speilvendt versjon av monogrammet slik at det er plass når papiret presses inn.


Papiret som skal preges legges mellom aluminiumsplata og plastikkplata.


I tvinga har jeg festet en annen aluminiumsplate med dobbeltsidig tape. Clicheen med monogrammet legges med plastikkplata inn, og så presses det hele sammen med passe trykk. Det må ikke presses for hardt da forhøyningen kan løsne omtrent som en sjablong.


Her er det ferdige produktet. Dette er baksiden og vises nå speilvendt.


Litt svakt press nede til venstre. Det må litt øvelse til før alle blir like perfekte. Da er det bare 44 igjen...


Nærbilde av 'hoa' som de kaller det på fagspråket. Jeg kaller det hunn og hann.


Ikke verst til å være hjemmelaget.


Her er monogrammet preget ferdig og limt fast på innbydelsen.


Litt mer av innbydelsen. Inni ligger det melkehvitt papir med skjønnskrift på. Det hele skal legges i konvolutter med forsegling i rødt.