A+ A A-

Gjør hagemøblene klare til sommeren

 • Overordnet kategori: Huset
 • Kategori: Diverse
 • Treff: 6318

Sjuskete hagemøbler er ingen pryd for hagerommet. VGs hageskole gir deg rådene om hvordan du skal behandle ulike materialer. Vi har lett for å glemme å vedlikeholde hagemøblene. Om våren krever roser, stauder, busker og trær nesten all tid vi bruker i hagen. Vi vil likevel råde deg til å bruke noen timer på å få hagemøblene klare til sommerkosen.

 

Teksten er hentet fra VGs hageskole

PS! Du bør unngå å lakke, male eller beise når det er sterkt solskinn, fuktig vær eller lave temperaturer. Sjekk værmeldingen før du går i gang med vedlikeholdsarbeidet.

Før du går i gang
Alt du trenger for å vaske hagemøblene finner du som regel i kjøkkenskapet under oppvaskbenken.

Når du skal rengjøre møblene bør du ha dette tilgjengelig:

 • Aviser eller plast til å legge under møblene
 • Gummihansker
 • Svamp, kost eller skrubb
 • Egnet rengjøringsmiddel, gjerne salmiakkvann, husholdningsklorin, kraftvask eller algefjerner

Hvis du skal male:

 • Malingsskrape
 • Sandpapir
 • Fugemasse og sparkel
 • Malerpensel
 • Grunningsmaling
 • Utendørsmaling

Plastmøbler
Se så fine helt vanlige, rimelige plaststoler kan bli hvis du investerer i et par timers vedlikehold om våren. Ikke glem et beskyttende lag voks etter at du har vasket ferdig.

Etter noen års bruk vil de fleste hvite plastmøbler virke grå. Sterk vår og sommersol gjør plastoverflaten ru. Derfor får urenheter lett feste. Plastmøbler bør rengjøres hver vår. Hvis de bare er lettere grå, kan det være nok å bruke grønnsåpe, et vanlig oppvaskmiddel eller kraftvask som er beregnet for båtvask. Hold deg langt unna skuremidler som etterlater stygge riper og gjør at smuss får enda bedre feste. For å beskytte plasten mot smussangrep, går det an å polere møblene med bivoks.

Metallmøbler
Metallmøbler er lettere å holde ved like enn hagemøbler i tre og plast, men trenger likevel regelmessig ettersyn for ikke å ruste.

Gamle romantiske benker og stoler av jern eller stål kan virke vedlikeholdsfrie - men har det først blitt rift i overflaten blir det fort rustangrep. Skadene kan du reparere med et rusthindrende middel, men det beste er å slipe ned og male over.

Bruk stålbørste eller slipepapir og gi møblene et lag grunning før du maler over i den endelige fargen.

Furu og hardved
Svært mange av oss eier hagemøbler i furu. Denne benken med bord har fått ettersyn tidlig på våren. Et par malingsstrøk gjør at benken er like fin selv om vårværet er vått og ruskete. Bruk en oval malerkost når du maler, så når du alle kriker og kroker av stoler og krakker.

For at furumøblene skal få lengst mulig levetid, bør de oljes med en olje som inneholder muggbeskyttelse. Før oljebehandlingen skal furumøblene vaskes grundig. Husk særlig å vaske stol og bordben. Lar du være å gjøre dette forarbeidet, oljer du skitten inn og du vil fort få svarte prikker i treverket.

Husk å grunne
Har du malte hagebenker, bør du sjekke om malingen sprekker eller flasser. Når du har skrapt deg ned til bart tre, bør du grunne før du påfører to lag med utendørsmaling.

Pass på at malte furumøbler ikke har skader slik at treverket lyser gjennom. Da bør de lakkes / males over, helst med samme maling eller lakk som produsenten har brukt.

Møbler av hardved skal i likhet med furumøbler oljes med en olje som er godkjent for hardved.

Når høsten kommer bør du ikke vinteroppbevare furumøbler i varme kjellere. Til nød kan møblene stå ute, men under tak.