A+ A A-

Gjør hagen klar til sommeren

  • Overordnet kategori: Huset
  • Kategori: Diverse
  • Treff: 8855

Vinteren er på hell, og vel så det mange steder i landet. Begynner du med forberedelsene tidlig, vil våren gli nesten ubemerket over til sommer. Her er noen tips til hvordan du kan komme i gang med våren.

Klargjør hageredskapene
Sørg for at river, raker, hekkesakser, spader og annet redskap er i orden. Det er bedre å fikse det før du skal begynne, for når du setter i gang er som regel alt av butikker stengt - eller det er lange køer av likesinnede på hagesenterne.

Husk å sjekke hjulet på trillebåra. Etter vinteren kan lufta ha sevet ut, og et flatt hjul er vanskelig å rulle med. Skru det av og ta det med på bensinstasjonen, eller pump det opp med en håndpumpe. Har du en liten kompressor er det svært enkelt å fylle luft.

Den gode hagesaksa varer ikke evig uten litt kjærlighet. Rens og smør - helst før vinteren. Da er den jo klar til våren. Er utstyret gammelt kan det være lurt å sette av noen kroner på hagebudsjettet. Det kommer stadig noe nytt, og smarte innretninger kan gjøre hagearbeidet raskere og morsommere. Slappe mannfolk kommer seg fort ut i hagen bare utstyret er bra nok.

Mye kan skje med en høyttrykksspyler i løpet av vinteren, så det kan lønne seg å sjekke pakninger og slanger før den skal tas i bruk.

Fjerning av søppel og rask
Det har en del tendens til å samle seg en del søppel og rask på tomta etter en vinter. Det er utrolig hva vinden fører med seg. Hold øynene åpne, eller sjekk kommunens hjemmesider - det er ofte dager da det er gratis å kaste hageavfall på våren. Har du ikke tilhenger, så er det greit å vite at det ikke koster så mange hundrelappene å leie på en bensinstasjon.

Hageslangen ble selvsagt tømt for vann og lagt i inn for vinteren, men det kan likevel være lurt å sjekke koblingene, skifte pakninger og O-ringer, og kanskje kappe av de ytterste centimeterne og feste koblingene på nytt.

Her er noen tips til hvordan du gjør gressert klar til sommeren

Før vinteren setter inn lønner det seg å rake plenen godt. Hvis det blir snøfrie perioder i løpet av vinteren skal du forsøke å holde plenen fri for løv og rask.

Ta på deg slagstøvler og luft plenen i april eller tidlig mai - så fort den er tørr og fin. Gresset trenger luft for å leve og enda mer luft for å bli finest mulig! Bruk en jernrive for å lufte plenen en gang i året. Ønsker du å sikre plenens utseende kan du gjerne gjøre en mer grundig lufting ved å bruke en høygaffel hver 3. eller 4. år.

Gjødsling
Det er ikke noe vits i å starte med gjødsling før du kan se plenen vokse etter vinteren. Du må gjerne benytte deg av tilbudene på gjødsel tidlig vår, men begynn altså ikke gjødslingen før du ser at plenen vokser.

Gjødsler du for tidlig vil regnet vaske det bort fra toppen av jordsmonnet der gressets røtter er. Bruk helgjødsel ved første gjødsling på våren. Dersom du har barn som bruker gresset, eller du ikke orker lukten av hønsegjødsel, kan du gå over til å bruke kalksalpeter.

Gjødsle en gang i måneden fra gresset begynner å gro og frem til ca. september. Gresset har det best med jevn tilførsel av næring. Legg inn en kalenderpåminnelse på mobiltelefonen din, så glemmer du det ikke (har du en smarttelefon (fungerer også på PC/Mac) anbefaler vi appen Wunderlist - www.wunderlist.com).

Plenklipp
Det er ikke det morsomste i verden, men det lønner seg å klipp plenen jevnlig. Ikke klipp plenen for kort de første gangene du klipper den for sesongen. Etter tre-fire klipp kan du gå til ca 4 cm klippehøyde.

Påstand: Løvetannen er sterkere enn gresset!
Løsning: Løvetannen må bekjempes for å unngå at den ødelegger plenen. Det finnes kjemiske midler, eller du kan gjøre det for hånd.

Her kommer et tips som kanskje kan komme litt overraskende på. Unngå vanning. Så lenge plenen er anlagt på et godt jordsmonn bør du unngå å vanne plenen. Det skal veldig mye til for at plenen dør selv om den blir brun på de ekstremt tørre og varme periodene på sommeren. Dersom du ikke vanner plenen, vil den bli robust og sterk og dermed takle tørke, tøffe vintrer og hard bruk mye bedre!

Link til artikkel om hvordan du klargjør blomster og busker

Klargjør vinterutstyret nå
Mens vi er inne på klargjøring av redskap - det er nå du skal klargjøre og rydde bort vinterutstyret. Snøfreseren bør tømmes for bensin og vaskes grundig. Løsne litt på vaiere og stag slik at de ikke står i mange måneder og strekker seg. Skru av eventuelle batteripoler slik at ikke batteriet blir tappet helt for strøm. Lad det gjerne opp litt i løpet av sommern. Da blir første snøfall bare gøy.