A+ A A-

Myggfjernermaskin

  • Overordnet kategori: Huset
  • Kategori: Diverse
  • Treff: 10418

Da vi kjøpte huset på Fetsund i 2008 visste vi begge at det var mygg i området. Glomma renner stille forbi, og trærne står tett i tett mellom oss og elva. Det er en kjent sak at myggen trives i slike omgivelser, men at den trives så godt at vi ikke kan være utendørs etter klokken 18:00 i juli og august, det visste vi ikke. I år har myggplagen nådd nye høyder, og nå er det mygg ute og inne 24/7. Nå har vi kjøpt oss myggfjernermaskin.

Sommeren 2008 var det myggår, ble vi fortalt. Det blir bedre i 2009. - Nå skjønner vi ikke hva som skjer, sa naboene i 2009. Det er jo like ille som i fjor! 2010 må bli bedre.

Sommern 2009 ble til vinter, og vinter ble til vår og 2010 fikk endelig sin etterlengtede sommer. Vi giftet oss i juli, og festen sto i Lillestrøm. Vi har øyenvitner som fortalte at de som var utendørs kunne gni vekk 10-15 mygg av gangen fra ansiktet. Damene med kjole hadde tett i tett med myggstikk på leggene - selv om de bare befant seg innendørs. Det var like ille hjemme på Fetsund.

Da sommern 2011 kom opplevde vi nok en gang at vannstanden steg i Glomma. Da vannet trakk seg tilbake sto en ny fiende klar til å forpurre utelivet til folk på Fetsund og omegn. Flommyggen var et faktum. Som om ikke den normale kveldsmyggen var nok, kom nå altså en mygg som ikke brydde seg nevneverdig om sol og varme. Det resulterte altså i, som jeg innledningsvis fortalte, at vi ikke kan sitte ute i det hele tatt - bare hvis det blåser (og da vil man jo så klart sitte ute).

Vi har prøvd ulike remedier for å bekjempe myggen - helt uten hell. Det eneste som hjelper er å ha på klær med lange ender, og å sitte innendørs. Vi har visst om en type gassdrevet apparat som visstnok skal redusere myggbestanden i området rundt der maskinen står. Vi har hele tiden syntes at 5-6.000 kroner er alt for mye å bruke på noe slikt, og har følgelig latt være å kjøpe et slikt apparat.

I år har vi sett oss lei på å la myggen styre livene våre, så nå gravde vi dypt i lommeboka for å gå til anskaffelse av dingsen som etter sigende skal ta livet av opp til 7.000 mygg i døgnet! Mosquito Magnet Patriot. Det er det dødsmaskinen heter. Det er et amerikansk apparat som visstnok skal bli brukt av det militære som opererer i områder med mye moskito. De er som kjent ofte bærere av ekle sykdommer, og det er viktig å holde dem på avstand. De skal ha brukt 18 år på å utvikle maskinen til det den er i dag. Men hvor bra er den egentlig?

Vi har funnet én norsk artikkel fra 2008, og noen salgsvideoer på YouTube fra 2010. Den norske artikkelen påstår at maskinen virker, og når US Army bruker den, da MÅ den være bra, ikke sant? Denne artikkelen berører ikke om maskinen virker eller ikke, for det vet vi ikke før om 3-4 uker. Istedenfor tenkte jeg at vi kunne snakke litt om kjøp og montering.

Etter å ha saumfart nettet etter brukererfaringer, fant vi ut at vi bare fikk kjøpe en for å lage vår egen brukererfaring. Vi startet med å finne priser. Ikke enkelt, så vi dro på jakt. Maxbo Hvam: 7.650,- Byggmakker Lillestrøm: 5.550,-

Det som skuffet litt var at ingen av de ansatte på noen av disse stedene kunne noe om produktet. Man har gjerne en del spørsmål. I dag må man tydeligvis være sin egen informasjonssjef, så vi lastet en maskin i bilen og dro hjem for å lese oss opp på myggfjernermaskiner. Maskinen skal stå mellom der folk oppholder seg og området myggen klekker. Anbefalt avstand er 10 meter helst i skyggen.

To dager senere var det endelig tid til å montere den. Grillen ble frarøvet sin gassflaske inntil videre, og far pakket ut av esken. Kun fem deler var det som skulle settes sammen. Foten, en støtte på foten, en stang til maskinen, maskinen og strømforsyning med 15m ledning. Å sette dette sammen var veldig enkelt. Så skulle gassflasken monteres. La meg bare si det med en gang; jeg hater gass! Jeg har aldri opplevd noe skummelt, men da jeg lærte at gass utvider seg 3000 ganger i oksygen fikk jeg mange skumle bilder i hodet. Jeg liker altså ikke gass - og kunne aldri bodd i et land med gassfyring og gass på kjøkkenet.

Nuvel, over til monteringen. Det sto at man skulle sette på gassregulatoren, strømledningen, og så skru på gassen til slutt. Det sto til og med bilde av hvilken vei man skulle skru for å åpne for gassen. Ikke fa*en om jeg fikk på regulatoren. Jeg ble svett og sint, og myggen likte meg enda bedre. La meg bare nevne at jeg nå sto nede i hagen, og klokka var nesten åtte på kvelden. Det var til en hver tid femti halvfete myggjæskler rundt hodet mitt, klare til å sette inn nådestøtet hvis jeg var uoppmerksom i ett sekund.

Jeg ga opp for kvelden, og løp inn for å redde blodet mitt. Dagen etter forsøkte jeg igjen. Litt tidligere på kvelden, og med langermet genser og bukse. Etter MYE fikling skjønte jeg endelig at tegningen måtte være feil. Jeg studerte regulatoren på gassgrillen, og så at når den var stengt var piggen inni trukket tilbake. På myggmaskinen var den langt ute når man etter tegningen hadde stengt for gasstilførselen. Ganske logisk, men når man aldri har vært borti det før må det oppdages først. Dette er egentlig noe jeg burde informere importøren om...

Nå gikk den på lett som fot i hose. Det er ikke så rart at den ikke ville på når det ble trykk inne i regulatoren med en gang jeg prøvde å klemme den på. Uten trykk, og med et vennlig klikk satt den der den skulle. Så fullførte jeg anvisningene i bruksanvisningen, og slo til slutt på strømmen. Nå skulle i følge manualen et lys i bryteren blinke i ca 20 minutter. Her var verken lys eller blink. Hva galt hadde jeg gjort? Jeg sjekket, og sjekket igjen. Ingen feil. Gassen var på, regulatoren satt godt fast, strømmen var plugget inn i begge ender, og det var strøm i veggen. Bryteren sto på "On". Ikke noe liv.

Der slutter historien inntil videre. Jeg må vente til helgen slik at jeg kan stå ute noe lenger enn jeg kan etter klokken 18 når jeg har kommet hjem fra jobb. Følg med.

Status så langt: Jeg er ikke fornøyd.

Se fortsettelsen her.