A+ A A-

Finne reservedeler til "kina-freser"

  • Overordnet kategori: Huset
  • Kategori: Diverse
  • Treff: 10029

Det var i romjulen 2009 at snømengdene ble for store for en stakkars rygg bare vant til kontorstolen og bilsetet. En snøfreser ble kjøpt inn, og den fikk vi god bruk for både vinteren 2009/2010 og 2010/2011. Freseren var billig og virket like solid og driftssikker som de dyre merkene. En kombinasjon av brukerfeil og uheldig væromslag gjorde at noe røk på freseren. Nå kjente vi på kroppen hva det ville si å kjøpe billig og forhandleruavhengig.

Før jeg begynner på historien vil jeg si at vi var klar over ulempene med å kjøpe billigfreser på pall fra en låve litt utenfor Oslo. Det lå i lufta at vi sto alene om noe skulle skje. Det finnes ingen verksteder som fikser garantisaker eller reklamasjoner. Kjøper man billig må man ha verktøykasse og litt erfaring med skruing. Jeg har heldigvis det. Jeg er i kategorien "gjør det gjerne selv" og fikser det meste med litt tid og knoting.

Freseren vi kjøpte for 8 000 kroner virket som sagt godt sammenskrudd og like solid som de kjente merkene - men til halv pris. Rimeligste tilsvarende freser fra et kjent merke i dag koster ca 16 000 kroner (kampanje i februar/mars 2011). Det hopper fort opp mot rundt 20 000 kroner, og da skal man ha mye som skal freses eller mye penger som kan brennes for at det skal forsvares økonomisk. For 20 000 kroner har vi til sammenligning bygget en hel hjemmekino som vi kan bruke hver dag hele året.

Så til freserhistorien og hva som skjedde da jeg måtte på delejakt. I februar snødde det ganske ofte og temperaturen spratt ned og opp annenhver dag. Jeg jobbet mye og kom ofte sent hjem fra jobb. Det ble ikke freset så ofte, og da jeg endelig hadde tid lå temperaturen på rundt 0 grader. Det gjør i utgangspunktet ikke noe å frese kram snø, bare man ikke tar for store jafs av gangen. Vår freser er kraftig og kaster langt, så det har ikke tettet seg igjen mer enn én gang i vinter.

Denne dagen var det altså mildt, og jeg freste gårdsplassen som normalt. Da jeg var ferdig slo jeg av snø alle steder som har bevegelige deler, og dyttet maskinen inn i garasjen igjen. Så begynte det å snø igjen. Nok en gang ble det liggende litt av tidsmessige årsaker. Da jeg igjen endelig fikk tid til å frese hadde gradestokken dalt ned til -17. Jeg dro ut fresern, startet den (uten problemer), lot den bli varm, satte den i gear, og klemte inn hendelen for å sette skovlehjulet i drift. En voldsom skviikelyd kom ut fra fresern sammen med blå røyk, og før jeg rakk å slippe hendelen var det hele over. Skovlehjulet gikk ikke rundt.

Det var minus 17 grader og langt på kveld, så jeg lot maskinen stå noen dager. Lørdagen kom og været var OK, men det var fremdeles veldig kaldt. Med stive fingre fikk jeg demontert noen deksler for å finne ut hva som hadde gått galt. Fra motoren går det to drivreimer; en til drift av hjulene og en til drift av skovlehjulet og innkasterne. Et drev går gjennom selve skovlen og ut til en liten differensial. Denne fordeler kraften til de to snøinnkasterne. Disse drar snø inn til skovlehjulet som i sin tur kaster snøen opp i utkasterrøret. Skovlehjulet går naturlig nok mye raskere rundt enn innkasterne, og det er mindre kraft i overføringen til skovlehjulet.

Sannsynligvis hadde våt snø lagt seg rundt de bevegelige delene innerst i maskinen, og jeg hadde ikke fjernet nok. Da det gikk fra 0 til -17 frøs dette til solid is, og det var ikke nok moment i skovlehjulet til å dra det løs. Resultatet var at drivreima gikk varm og røyk. Dette i seg selv er ikke noe problem - bare man finner riktig reim.

Jeg sendte først en melding til selgeren. De kunne ikke hjelpe, men anbefalte Smart Club som visstnok selger samme type fresere. Jeg har ikke sansen for den butikken, så etter et kjapt søk på (de elendige) nettsidene uten resultat, orket jeg ikke styre med dem.

Jeg svingte innom Grim Maskin Service AS i Lillestrøm. De selger fresere og annet motorisert utstyr. Joda, de hadde en reim som var neeeesten lik. 284 kroner fattigere dro jeg hjem for å prøve. Jeg brukte utrolig lang tid på å demontere maskinen for å få på den nye reima. Ikke visste jeg at det var bare fordi reima var for kort. Det var klin umulig å vippe reima over reimhjulene inne i freseren uten å dele maskinen i to slik at jeg fikk vippet motoren litt ned og satt på reima den veien. Da jeg OMSIDER var ferdig, lenge etter at det var ropt inn til middag, kunne jeg konstantere at alt arbeidet var bortkastet. Motoren lot seg ikke dra rundt siden den nye reima manglet en centimeter.

Parallelt hadde jeg snust litt rundt på nettet og hadde nylig fått svar fra www.comfortline.no. De driver primært med baderomsprodukter, men har av en eller annen grunn også reservedeler til snøfresere. De hadde ei reim som passet til en litt større maskin med beltedrift. Prisen på kun kr 194 + frakt gjorde at jeg like godt bestilte en.

Reima kom og reima gikk. Den ny-gamle reima ble kuttet av med baufil. Jeg vet at jeg kunne fått igjen pengene hos Grim, men det var ikke verdt alle timene med demontering og slit. Den nye reima monterte jeg på under 20 minutter inkludert testing og montering av deksler. Det er jo slik det skal være.

Enden på visa var at jeg fikk i gang maskinen igjen med litt mer trøbbel enn det hadde vært om jeg hadde kunnet stikke innom en forhandler og be om reservdelen. Når man må finne den selv blir det fort feil siden de tekniske spesifikasjonene ikke finnes noen steder. Jeg har forsøkt å finne informasjon fra produsenten på nett, men det eneste jeg finner en en kinesisk motorprodusent.

Link til drivreima som passet min snøfreser

Link til artikkel om vår snøfreser