A+ A A-

Baderomsoppussing på sparebluss

 • Overordnet kategori: Huset
 • Kategori: Badet
 • Treff: 9436

Hvis du har lest deg opp litt på denne websiden, vet du at vi bor i et gammelt hus. Byggeåret er 1962, og da vi flyttet inn var det mye som var fra byggeåret. Badet ble nok pusset opp sist en gang på 1970-tallet. Det meste vi gjør i denne omgangen er kosmetisk - rett og slett fordi det er for dyrt for oss å gå hele den lange veien med ny støp, membran, nytt sluk, osv. Vi har brukt ca 8000 kroner, og vi gjorde alt arbeidet selv. Se hvordan det var og hvordan det ble.

Dette prosjektet begynte egentlig i 2009. Jeg var på guttetur, og konemor overrasket meg med å ha malt det grønne tapetet i Latte, delt baderomsmøbelet i tre deler (ja, hun tok stikksaga og sagde av benkeplata = stolt ektemann) og hang opp to av delene på veggen ved siden av speilskapet, og hun la linoleumsfliser på gulvet.

Ulempen med linoleumsfliser i et våtrom er selvsagt at vann finner veien ned mellom flisene, og da vil det nødvendigvis skje ting etter som tiden går. Vi har en del kondens fra toalettet, og vi går jo noen ganger med våte ben på vei ut fra dusjkabinettet. Resultatet er at flisene begynte å løsne noen steder - og det begynte å lukte litt... ufresht. Når vi også la inn i ligningen at dusjkabinettet var minst 30 år gammelt, ble vi enige om å gjøre noen små grep. I utgangspunktet skulle vi bare rive av de gamle flisene og bytte kabinett, men under flisene, på det gamle belegget som lå under, var det limrester som vi rett og slett ikke klarte å fjerne.

Digresjon: Katta hoppet gjennom det åpnet baderomsvinduet, og fikk et ublidt møte med et heftende gulv. Katter som blir våte på potene er en ting; en katt som sitter fast i underlaget er en helt annen ting. Hun måtte reddes, og hun har skult på baderomsdøra i flere dager...

Vi droppet altså den opprinnelige planen med å beholde det gamle belegget (som jo var tett, men ikke så pent å se på). Det gamle belegget ble revet av. Det satt ikke så godt, og vi mistenker at det har vært fukt i gulvet før i tia. Det så også ut til at det har ligget keramiske fliser der før. Mulig de la på nytt belegg uten å tørke gulvet først. Mulig vi gjør akkurat samme tabben nå. Fordelen er at det ikke er noe treverk i gulvet. Huset har hel betongplate mellom 1. etasje og kjelleren. Om det er fukt i gulvet så forsvinner det bare ned i vaskerommet under badet. Jeg pikket litt her og der, og det var ikke så mye løst. Vi tok sjansen på å legge nytt belegg uten å undersøke fukt nærmere... la oss sammen be...

Teppeabo på Bryn ble besøkt, og en linoleumsrest ble lempet inn i bilen. Badet vårt er 210x162 cm lite, så vi trengte ikke store biten. Vi valgte et nøytralt sort belegg med små rundinger som kommer opp fra underlaget. Det er ikke så glatt, og det ser helt ok ut. Vi hadde selvsagt lyst på keramiske fliser, men gulvet måtte da blitt pigget opp og støpt på nytt, og da følger det med en del nye oppgaver - som å bytte sluk og legge membran, for eksempel.

Videre dro vi på jakt etter et nytt dusjkabinett. Dette er og blir en midlertidig oppussing, så vi ville ikke bruke alt for mye penger nå. Vi satte 5-6000 som tak. Hos Byggmakker i Lillestrøm fant vi et 90x90-kabinett med dusjhåndtak som lå godt innenfor budsjettet. Det fine med dette kabinettet er at det er avrundet foran, og på vårt lille bad var det en god løsning. Det gamle kabinettet var 70x80 med ugjenomsiktige vegger, men det nye virker utrolig nok mindre. Mye på grunn av den avrundene fronten, men også fordi det er helt gjennomsiktig.

Utover nytt kabinett og nytt belegg på gulvet, byttet vi ikke ut noe mer. Toalettet ble demontert og tatt ut, og det gamle kabinettet ble revet i småbiter. Det er gøy å rive! Den første utfordringen oppsto da jeg demonterte det gamle kabinettet. Gamle rør sitter best, er et uttrykk jeg sikkert har hørt før. Jeg måtte ned i kjellern og hente frem nye krefter for å løsne de gamle koplingene. Fra blandebatteriet gikk det plastbelagte kobberrør ned til hovedrørene. De er ikke spesielt medgjørlige når man har litt dårlig plass og det sitter godt. Etter mye banning og litt svetting (eller var det omvendt?) fikk jeg til slutt av de gamle rørene og kunne fjerne dinosauren fra 1970-tallet.

Nå var vi uten vann med to åpne hull rett opp fra vannrørene. Med en gjengemåler fant jeg ut at det var en G10 (3/8" / 17mm) kopling. Jeg dro til Maxbo for å kjøpe stoppeplugger. Lykkelig som en ekte amatør som fikk til en komplisert oppgave, kom jeg hjem med to G10 stoppeplugger - med feil gjenger. De var rett og slett umulig å skru på. Jeg får sitere mannen hos Halvorsen & Sønn i Lillestrøm: - Ja, det der er jo millimetergjenger, det. Så lærte jeg noe nytt. Vi fikk altså ikke satt på vannet, og da var det bare å skynde seg - for toalettbeøk var nå utelukket inntil nytt belegg var på plass, og toalettet kunne settes tilbake.

Vi legger linoleumsbelegget
Å legge et linoleumsbelegg er egentlig ikke så vanskelig. Jeg rullet ut linoleumsresten på stuegulvet og skar ut en bit som passet baderomsgulvet, med ca 5 cm ekstra rundt hele. Når både dusjkabinett og toalett var borte var det en smal sak å legge det på og skjære det til. Jeg slet dessverre med å få det rett langs veggene. En ekte gulvlegger har dette i fingrene og hadde nok ledd seg skakk av min metode.

Vi la altså ikke på ny tapet, og det betyr at det nå ikke er overlapp mellom vegg og gulv. Jeg tok en sjefsavgjørelse om å ikke legge belegget opp langs veggen slik det var før, rett og slett for å enklere kunne lage en vanntett fug med silikon. Å få belegget til å sitte fast 5 cm opp på veggen når tapetet ikke dekker over - og så legge en stripe silikon der, tror jeg hadde blitt veldig vanskelig.

OBS OBS
Før noen andre sier noe vil jeg selv komme med en liten advarsel. Å legge guvet på denne måten er IKKE den beste måten. Skulle dette blitt helt riktig ville vi vært uten bad mye lenger, og det hadde kostet mye mer penger. Vi gjorde altså dette med helt åpne øyne. Vi dusjer i kabinett, og eventuelt vannsøl på veggene vil være svært begrenset. Det ble dessverre ikke så pent som vi håpet på, i og med at det nå synes at det har vært et belegg der før, men siden vi skulle spare penger og tid ved å gjøre jobben selv, må vi leve med denne løsningen inntil videre. Når vi en gang i fremtiden pusser opp skikkelig, overlater vi alt til fagfolk.

Å påføre limet er veldig enkelt. Jeg brukte CascoFlex og en fintannet limsparkel. Hell en liten kladd på gulvet, og dra det utover med sparkelen. Pass på at du får limet godt inn i hjørnene og rundt rørene. Det var en del ujevnheter i gulvet vårt, og det gikk med litt mer lim enn forventet. Jeg gikk tom for lim da jeg hadde igjen det siste hjørnet. Det er bedre å kjøpe en boks for mye enn å gå tom for lim midt i jobben...

Kapp til belegget slik at det passer rundt rørene og i hjørnene, og løft ca halve belegget bakover og sett deg på det. Pass på at du ikke lager en brett i belegget. Det må alltid være en stor og jevn bue. Påfør limet, legg belegget ned, og gjenta med den andre halvdelen.

Nå kommer vi til den viktigste delen - vanntetting. Jeg brukte mørkegrå sanitærsilikon fra Bostik. Påfør et tykt lag med silikon alle steder vann kan tenkes å trenge inn. Til og med der toalettet skal skrus fast må det være tett. Legg en liten kladd på hvert skruehull før du setter toalettet på plass. Skruen vil synke ned i silikonet slik at det blir helt tett. Siden jeg valgte å ikke legge belegget opp langs veggen med overlappende tapet, måtte jeg legge en silikonstripe langs hele gulvet. Jeg dro den ut med fingeren slik at det ble en jevn og fin kant.

Husk å skjære ut hull til sluket. Dette gjør du etter at belegget er limt. Lag et hull på midten og skjær ut til kanten av sluket, og følg så kanten rundt med en skarp kniv. Legg på en silikonfug rundt hele. Slurv ved sluket er den verste synden, for det er veldig lett å få vannskader akkurat her. Det må være tett!

Innkjøpsliste

 • Dusjkabinett (3990,-)
 • Linoleumsbelegg (1200,-)
 • Rørkoplinger
  - 2 x gjennomføringer til blandebatteri (252,-)
  - 2 x vinkler fra gjennomføringene og til tilførselsrør (188,-)
  - 2 x tilførselsrør til vannrør ved gulvet (922,-)
 • Blandebatteri (1140,-)
 • Lim og silikon (400,-)

Bilder kommer.