A+ A A-

Underpanel og grunning

  • Overordnet kategori: Huset
  • Kategori: isolasjon
  • Treff: 5728

Det er et liflig syn å se at panelet begynner å komme på plass. Nå er alle underliggerne spikret opp på sydveggen, det er grunnet, beiset ett strøk, og vi har tatt i mot de siste vinduene + verandadøra.

 

Snekkerne startet med å henge opp plankene på hver side av vinduene. Det styrer fordelingen av de øvrige panelbordene. Vi har ikke flyttet på noen vinduer, og vi bruker samme dimensjon på panelet. Det gjør at tilpassingen av bordene går smertefritt.

De blå strekene på bildet er vindtettingstape fra Glava. Skjøtene på asfaltplatene er nå helt tette.

Underliggerne har luser (små plankebiter som gjør at mellomrommet blir likt) mellom hvert bord tre-fire steder oppover veggen. Nederst er de ekstra lange slik at det blir helt tett i bunnen. Vi vil helst ikke ha mus inne i veggene :)

Vi har grunnet med Jotun Visir Transparent. Den er lett å jobbe med og dekker godt. Vi brukte rulle med forlengerskaft og kunne grunne nesten helt opp fra bakken. Sydveggen er ganske høy under mønet, så stige måtte til på det høyeste partiet. Det er utrolig viktig å grunne nytt panel. Sol og fuktighet gjør at bordene vrir seg hvis ikke det grunnes. Det anbefales å gjøre det innen tre uker eller at det er hengt opp, men det aller beste er å gjøre det med en gang.

Vi har valgt Drygolin Extrem Oljedekkbeis på hele huset. Fargen er lys antikkhvit, og så skal vi male alle karmer og vindskier hvite. Vi regner med at det blir veldig fint. Huset var grått da vi kjøpte det. Forsåvidt en fin farge, men vi syens et så gammelt hus skal være lysere.

Litt utpå dagen kom lastebilen fra Maxbo med litt panel, tre små vinduer til østveggen, og heve/skyvedøra til terrassen. Sistnevnte måtte løftes over taket og ned på terrassen med krana på bilen. Dette er tunge saker og vi hadde nok ikke overlevd dagen om vi skulle båret den for hånd. Den måtte uansett blitt løftet over rekkverket da den ikke ville gått inn under inngangen til terrassen.

Her er noen bilder. Klikk på de små for å se de store.


Hele huset er streket opp med spikerslag, panelet er på vei opp, vi har grunnet og beiset en vegg, de siste vinduene og verandadøra er levert. En fin dag :)


Godt bilen hadde schvær kran siden vi måtte over hustaket for å slippe ned verandadøra på baksiden.


Slipper den nå blir det nytt tak. Slipp, da!


Her står karene klare til å ta i mot. Godt det var nesten vindstille akkurat da vi gjorde dette.


Snekkern har fått tak og geleider den på plass.


Her står den klar til montering, men først skal huset paneleres og beises...


Her er vi i gang med å grunne panelet.


Man har lært seg at stigen ikke faller, og at kroppen ikke detter ned av selg selv. Litt tryggere slik. Å grunne gikk lekende lett. Med forlengerskaft fra Maxbo sto jeg på bakken og grunnet til rett over bunnen på de øverste vinduene. Det er ikke så verst.


Vips, så var vi ferdige med å grunne. Nå skal beisen opp. Jotun lys antikkhvit oljedekkbeis.


Riktig verktøy er viktig for riktig resultat. Det er dessuten litt kult å kjøpe inn nytt.


Noen kjenner ikke sine egne grenser. Selv om magen står ut som en badeball skal hun hjelpe til. Så lenge hun ikke bøyer og tøyer, og holder seg unna stigen, er det helt ok.


Dette har vi ventet lenge på. Første rulletak med beis. Vi er i gang!


Det tok ikke lange tiden å male underliggerne. En liten flekk gjenstår over ledingene. Noen har en gang fortalt meg at man kan få støt og dø. Det er nok til at jeg ligger unna. Dagen etter ble jeg fortalt at man omtrent kan slikke på ledningen uten å få støt. Burde kanskje bodd i blokk?