A+ A A-

Isolering av huset - del 3

  • Overordnet kategori: Huset
  • Kategori: isolasjon
  • Treff: 6668


Frua i huset tviholder på planta som pynter opp ute.

10 cm Glava er lagt inn i alle hulrom, lekter er lagt på og 5 cm Glava er lagt horisontalt, og asfaltmatter er festet ytterst. Humla suste og det var en fin dag å jobbe på huset.

Som jeg nevnte i den forrige artikkelen var kortveggen mot syd den nest mest kompliserte veggen. Den mest kompliserte veggen tror jeg blir den siste - der vi skal ha inn en heve/skyvedør. Den kommer vi tilbake til.

Dag tre gikk med til å legge inn Glava i resten av det originale reisverket, og legge 5 cm Glava på tvers for å dekke over lektene (unngår kuldebro på den måten), og så de vindtette asfaltplatene ytterst.

På denne veggen er det et aldri så lite hav av ledninger. I tillegg til hovedledningen fra kraftmasta kommer det inn kabel-TV fra det lokale antennelaget, bredbånd fra Telenor/Broadnet, en nettverkskabel fra kjelleren og opp til arbeidsrommet i 2. etasje, samt at det går to ledninger fra parabolen og rundt huset til stua (via kjellertrappa der alle tekniske kabler møtes og spres til rette sted). Alt dette legges nå bak ytterpanelet. Det kommer til å se smooth ut i forhold til å ha dem klipset fast på utsiden.

Beising
Vi kommer til å male oss rundt etter hvert som panelet kommer opp. Snekkerne slår på underliggerne først, som vi grunner og beiser for å slippe striper ettersom treverket krymper og rører på seg. Så slås overliggerne på, og vi grunner og maler igjen. Dette gjør at det hele forsegles slik at vann ikke trenger inn. Det er ikke bare beisen som forsegler. Trevirkets naturlige krumning bidrer også.

Vi bruker justerte bord (22 x 148 mm), altså er den ene siden glatthøvlet, og den skal da inn mot veggen slik at den ujusterte siden kommer ut. I en pakke med justerte bord er ca halvparten justert/høvlet på margsiden. Slike bord må sorteres slik at man bruker bordene med ujustert margside som overliggere og bordene med justert margside som underliggere. Trevirket krummer seg mot midten av treet - altså skal overliggerne ha årringene fra veggen og utover, og underliggerne motsatt.

Her er en illustrasjon som forklarer hvordan du ser hva som er under- og overliggere.

Ny vegg rives
Da snekkerne hadde gått hjem gikk artikkelforfatteren løs på vegg nummer to. Nå var de forrige hanskene byttet ut med en type hansker som skal tåle kraftige kjemikalier. De er helt tette og ingen glassvattnåler kan komme gjennom. Regnjakke var tingen å bruke. Den glatte overflaten gjorde at glassvatten ikke festet seg. Man lærer en del etter å ha våknet av kløe på grunn av de mikroskopiske nålene fra glassvatten...

Inngangspartiet ble også revet i dag. Det hadde kommet regnvann gjennom taksteinen og det var litt morkent der oppe. Det ble bestemt at det måtte ned, og nytt skulle bygges opp. I forrige artikkel nevnte jeg funnet av en hel storby med gamle vepsebol. En humle hadde flyttet inn, og nå forbannet den seg på at jeg invaderte tilholdsstedet, og den gikk regelrett til angrep på meg. Jeg måtte flere ganger klaske til den for å få litt arbeidsro der jeg hang fra stigen og dro av panel over taket på inngangspartiet. Dyrevennen på bakken ropte at jeg måtte la være, men jeg følte at det gikk litt ut over min sikkerhet at den stadig var oppe i ansiktet mitt. Den fikk til slutt fred og kunne lete etter et nytt hull å sove i.

Bruk vernesko og øyebeskyttelse
Ulempen med å ikke bruke riktig utstyr holdt på å bli veldig synlig da jeg tråkket på en plankebit med spikern stående rett opp. Jeg er heldigvis lett på tå, og merket med en gang at noe var galt. Jeg tro ikke helt ned, men fikk likevel et lite hull i huden under foten. Jeg brukte et par lette fritidssko. Dette er ikke godt nok på noe som ligner mest på en byggeplass. Det ligger planker med spikere i overalt. Det blir nok et par nye arbeidssko på meg. Jeg var også sikker på at jeg hadde fått en liten glassbit i øyet, men det var heldigvis bare bjerkeallergien som spilte meg et lite puss. Det er lurt å bruke vernebriller når man jobber med støvete ting over hodet. Må jeg ha på det i morgen? Ja, jeg må det.

Skjult loft avdekket
Da vi flyttet inn ble vi raskt gjort oppmerksom på at loftet var blindt. Vi hadde ingen luker i innertaket, og det var bare to små lufteluker utvendig på hver side av huset. Når vi nå har revet av alt på den ene veggen fikk vi endelig kikket inn. Lettelsen var stor da vi kunne konstantere at det faktisk var isolert med innblåst steinull. Det var heller ingen synlige spor etter vann eller sopp i taket. Det betyr at det eldgamle taket fremdeles holder tett.

En stund til neste artikkel
Fra nå til vi begynner å legge på panel og male skjer det ikke stort annet enn å rive og legge inn isolasjon. Det betyr at det tar noen uker før neste artikkel kommer - så sant det ikke dukker opp noe uforutsett. Regnskapet legger vi ut i detalj når alt er betalt. Vi har skaffet oss Maxbo-konto med gode rabatter. Vi kjøper alt På Maxbo i Lillestrøm unntatt ytterpanelet som vi har fått kjøpt billigere gjennom onkel-kontakter. Vi sendte en handleliste til en rekke byggvarekjeder i vårt nærmiljø, og Maxbo kom best ut av det.

Her er noen bilder. Klikk på de små for å se de store.


Nå har asfaltplatene begynt å komme opp på veggen. Det ser ganske mye mer ryddig ut.


Vi har mildt sagt varierende TV-signaler om dagen. Parabolen flyttes frem og tilbake, og madammen og jeg har telefonisk kontakt hver kveld for å forsøke å smyge inn nok signaler til å få med oss Svinesund og LOST.


Her ser man hjørnet med utforingen til 5 cm tverrliggende Glava.


Alle lavstrømsledningene gjemmes. Vi kunne lagt i rør, men dette er ganske nytt og trenger ikke å byttes på en stund. Vi heller legge det utenpå igjen den dagen behovet oppstår.


Lag på lag. At vi får et varmt hus til vinteren er det ingen tvil om.


Vinduene skal flyttes ut til stenderverket før panelet legges på.


Skriften på veggen, eller bak veggen i dette tilfelle. Disse kråketærne er fra 1962. Det er litt kult å tenke på.


Dag 3 - vi har begynt å rive vegg nummer to. Inngangspartiet bygges opp på nytt. Taket er litt morkent og infisert av gamle vepsebol.


Høyt henger han, og sliten blir han. Det tar på å presse ut lista helt øverst mot taket. Sitter som bare f@£#%&@n.


Halve veggen er tomt for glassvatt, utelampa er tatt vekk, og nå forsvinner de siste delene av taket.


Beviset på intens kløe. Det gikk bedre i dag, for jeg har byttet hansker. De jeg bruker nå tåler sterke kjemikalier og er helt tette.


Vi har hele tiden lurt på hva som har skjult seg oppe på loftet. Jeg er veldig glad vi aldri lagde luke... De forrige eierne har blåst inn steinull eller noe lignende. Da er i alle fall noe av taket isolert.