A+ A A-

Isolering av huset - dag 1 og 2

  • Overordnet kategori: Huset
  • Kategori: isolasjon
  • Treff: 7203

Snøen har gått og været er sånn passe stabilt (trodde vi). Snekkeronkler er hyret, og materiell er handlet. Til vinteren skal det bli godt og lunt hos oss. Endelig er vi i gang med etterisolering av huset.

Vi legger inn 10 cm Glava i det eksisterende stenderverket, 5 cm Glava horisontalt over det og asfaltplater oppå det igjen. Asfaltpaltene har omtrent 5 cm isolasjonsevne og vi skal da til sammen få ca 20 cm. Mellom asfaltplatene og ytterpanelet legger vi inn 22mm stendere slik at det blir god lufting. Ytterpanelet er 22x148.

Vi kommer også til å bytte ut alle vinduer i huset, ytterdør og verandadør. Vi har latt oss begeistre av Natre H-vindu. De passer godt til hustypen vår. Ytterdøra blir en Omega fra Swedoor. Verandadøra blir en heve-/skyvedør fra Natre. Vi gleder oss som barn til å ha en diger åpning ut på verandaen når det er sol og varmt ute!

Vi kommer til å flytte vinduene ut i lektene slik at vi ikke får noen kuldebro mellom vindusramme og isolasjon. Det ser også penere ut da det ikke blir et innsøkk mellom yttervegg og vindu. Noen i husstanden kommer i tillegg til å få vinduskarmer å sette potteplanter i. Det blir stas.

Siden onklene jobber på dagen mens jeg er på jobben, må jeg jobbe på kvelden. Min oppgave er å fjerne det gamle ytterpanelet og glassvatten. Frua i huset er i 5. måned og skal ikke bøye og tøye så mye. Hun lager imidlertid god saft og kommer med oppmuntrende tilrop. Det hjelper mer enn hun tror :)

Da jeg skrev at vi trodde været var stabilt, var det fordi vi våknet natt til torsdag av at det omtrent fosset vann inn gjennom soveromsvinduet. Tankene gikk til veggen med Glava uten noe beskyttelse mot været. Det gikk heldigvis bra siden det ikke blåste mot veggen. Flaks!

Her er bildene fra dag 1 og 2. Klikk på de små for å se de store.


Slik ser veggen ut i dag. Vi byttet to vinduer i fjor, så det er litt ny isolasjon på veggen. Resten er fra 1962.


Det er malt med feil type maling over beisen fra gamle dager. På sydveggen har det resultert i flassing. På de andre veggene er det bobler.


Her er far selv oppe i stigen og fjerner glassvatt. Støvmaska hjalp, men det var lummert og varmt - og maska ble for tett. Den måtte dessverre av etterhvert.


Dette er den nest mest kompliserte veggen. Her er det tre vinduer, en varmepumpe og en bunt med ledninger av ymse slag.


Brekkjernet er min gode venn i slike situasjoner. Det er knot å stå på stige samtidig som man skal vippe ut planker fra mønet.


Fin utsikt, da. Nå skal det legges til historien at undetegnede stigebestiger ikke er spesielt glad i høyder. Men må man, så må man.


Det kan virke som at det ble isolert fra innsiden i 1962. Det var noen gangen svært vanskelig å få ut mattene når de var lagt bak reiseverket.


Snart ferdig... med denne veggen. Da er det bare tre igjen.


DET SNØR, DET SNØR! Eller... nei?


Som kroppsformen avslører har vi her med en slikkemunn å gjøre. Kan dette spises, tro? Det ligner veldig på sukkerspinn.


Vi tok ut varmepumpa, og bak hullet inn til stua sto pus og lurte på hva i alle dager vi holdt på med.


Her er onklene på plass. De har isolert halve veggen. Heldig med været, for dette var første dagen med mild vind.


Ser man godt etter ble det brukt mye ulikt materiale på innerveggene. Man brukte vel det man hadde.


Det er ikke småtterier som ligger inni veggene - selv om huset er gammelt. Det tok nesten lenger tid å pakke i sekker enn å dra det av veggene.