A+ A A-

Etterisolering - planlegging

  • Overordnet kategori: Huset
  • Kategori: isolasjon
  • Treff: 16884Da vi kjøpte huset vårt var vi klar over at det ikke holdt dagens standard til varme og isolering. Et bygg fra 1962 har selvsagt ikke like god isolasjon som et nytt hus. Det ble ganske mye klarere for oss da vi høsten 2008 byttet et par vinduer. Isolasjonen som kom til syne var av type glassvatt pakket inn i gråpapir. Mellomrommet mellom stenderne på 60 cm manglet mye på å være fylt helt ut til kantene med isolasjon. Vi innså at det måtte gjøres noe. 

I tillegg til å etterisolere skal vi også kjøpe ny ovn, nye vinduer, ny verandadør, ny varmtvannsbereder, samt legge gulv i et lagerrom i kjellern. Vi refinansierte huset og har nå 150.000 kroner til hele prosjektet. Her er noen tanker om planlegging og innhenting av pristilbud.


Pledd og tykk genser
Sprengkulda på østlandet (og det meste av landet forøvrig) i romulen og på starten av det nye året har nok satt mer enn min hjerne i sving. Det er bikkejkaldt! Det trekker fra sprekker og hulrom, det er kulderas fra vinduene, og vi bor i pledd og tykke gensere.

Varmepumpa som vi monterte i 2008 (les om den her) holder det sånn passe varmt til vanlig, men når det blir kaldere enn 12 minusgrader må vi spe på litt. Vi har satt inn en vannfylt radiator i stua som hjelper til på dagen, og så fyrer vi med ved på kvelden.

Peisen vår er åpen og sannsynligvis fra byggeåret. Spjeldet fungerer ikke optimalt og det kommer litt røyk ut i rommet fra tid til annen. Varmeeffekten er i tillegg så-som-så. Behovet for en mer effektiv ovn som brenner renere er definitivt til stede.

Som en del av å modernisere huset har vi gått for en Elipse fra Nordpeis. Vi har sjekket priser flere steder, og selve ovnen koster nøyaktig det samme over alt. Det som skiller klinten fra hveten er prisen på montering samt prisen på sotrør og tilbehør. Vi har valgt å kjøpe både ovn og montering fra samme forhandler. 

Les artikkelen om ovnen her.

Pusse opp området rundt peisen
Vi kommer til å fjerne den gamle peisen selv og pusse opp hjørnet med litt hvitmaling, slipe ned gulvet (les om den øvrige gulvslipingen her), og så skal vi kjøpe inn en sotet glassplate som vi maler hvit under.

Det vi oppnår er en pen overflate som ikke viser eventuelle hakk og sår der den gamle peisen sto. En peisovn har et mye mindre fotavtrykk, så det blir uansett en del jobb på gulvet før vi kan sette inn ny ovn. Med maling under glassplata trenger vi i alle fall ikke tenke på gulvet helt inn i hjørnet.

Arbeidsstart i april
Vi kommer til å starte arbeidet så fort det er temperatur ute til å kunne rive ytterpanel og fjerne vinduer. Planen er å starte mot slutten av april. Ovnen skal inn nå i januar - ellers tror jeg ikke vi overlever vintern!

Grunnen til at vi planlegger såpass tidlig er at vi allerede har pengene på konto, og da har vi tid til å kunne gjøre gode kjøp. Vi har innhentet tilbud på materialene til selve isolasjonsjobben, og kommer til å se oss om etter kupp på blant annet vinduer. Maxbo har stadig vekk 40 %-kampanjer. Det blir en del penger når man skal ha fire vinduer a 4.500,- veiledende.

Budsjett på 150.000,-
Disse pengene må rekke langt, for det skal dekke blant annet dette (foreløpig estimert pris i parantes):

- Isolasjon (Glava/Rockwool) (10.817,-)
- Vindsperre (2.500,-)
- Fuktsperre (500,-)
- Lekter (2.000,-)
- 148x22mm ytterpanel (15.600,-)
- Vannbrett og beslag til vinduene (900,-)
- Maling og grunning (3.600,-)
- Fire vinduer (H-vindu med toppsving) (15.100,-)
- Heve-skyve verandadør (28.000,-)
- Nordpeis Elipse peisovn m/montering og tilbehør (20.000,-)
- Platon gulv og materiell til kjellerrom (12.500,-)
- Ny varmtvannsbereder (300l) (5.150,-)

Huset har en veggflate på ca. 120 kvm.

Kjellerstua blir en virkelighet
Som det fremgår av listen skal vi gjøre mer enn å bare isolere. Vi skal gjøre om et lagerrom i kjelleren til oppholdsrom. Det krever en del forarbeider; blant annet må vi sette inn et større vindu i grunnmuren, og lage lysbrønn så man kan åpne vinduet. Kjelleren er tørr nå, men vi tar ikke sjansen på at den forblir tørr i all evighet.

Vi legger Platon gulv (link); et ikkesugende materiale som kan ligge rett på fuktig gulv. I underkant er det luftspalter som gjør at det alltid er ventilasjon mot betongen. Oppe på Platon-platene legger vi kryssfiner og så teppe. Det finnes spesielle gulvlister med ventiler som slipper ut lufta. Man kan legge gulvvarme på, men vi har ikke så mye å gå på i forhold til det lave taket. Vi må holde tykkelsen på et minimum.

Vi kommer også til å bytte ut den tilårskomne varmtvannsberederen med en ny 300l bereder fra Høiax (link).

"Jeg skal kjøpe vinger for pengene"
Så langt har vi regnet oss frem til en totalkostnad på ca. 115.000 kroner. Da er alt inkludert. De siste 35.000 er fallskjermen vår. Enten fordi prosjektet er i ferd md å lande hardt, eller fordi vi klarte oss med mindre penger enn budsjettet tilsa. Da kan vi kjøpe oss noe fint :)

Alt dette gjør vi av fire grunner: Spare strøm, miljø, bedre komfort, som til slutt gir oss høyere verdi ved et fremtidig salg.

Hvis du har isolert hus tidligere, eller bare kan mye om det, tar vi mer enn gjerne i mot tips og råd. Vi skal bruke håndtverkere i familien som vi stoler på, men det er uansett bra å få hjelp fra flere hold.

Innhenting av tilbud
Byggevarehusene er nok vant til å bli kontaktet pr. e-post. Jeg sendte en forespørsel til syv byggvarehus i området vårt, og tre av dem svarte innen tre timer hadde gått. En fjerde bekreftet mottak med beskjed om at tilbud utarbeides snarest. En femte byggvarehus begynte å kverulere på hvor vidt det er mulig å sammenligne tilbud uten at en tømrer fra før har laget en materiellliste. Så lenge den som skriver tilbudet bruker mine mål og holder seg til kjente varer skal det fint la seg gjøre å sammenligne. De tre tilbudene jeg fikk ligger så tett opp til hverandre at man nesten skulle tro de samarbeidet.

Jeg mener bestemt at man skal kunne be om tilbud på e-post, og man skal kunne sammenligne og velge det beste uten å måtte være alt for spesifikk. Vi snakker her om kjente produkter som de aller fleste byggevarehus lagerfører. Det er ikke så mange måter å gjøre dette på.

Jeg er spent på om jeg får noe tilbud, spesielt etter at vedkommende sendte meg en del teknisk spørsmål for liksom å "sette meg på plass". Det preller av, for det er alt for mange tilbydere til at jeg gidder grave meg ned i byggepapirene på huset og annen byggteknisk dokumentasjon for å kunne svare på spørsmålene. Alternativet er å snakke med en tømrer for å få laget denne lista, men vi skal ikke begynne å bygge før om fire-fem månederf, og da skal alt være på plass - både priser og varer.