A+ A A-

Slik maler du Takess

  • Overordnet kategori: ROOT
  • Kategori: Huset II
  • Treff: 19145

Taket er rommets himmel, og himmelen skal være plettfri og pen å se på. Det er vi vel alle ganske enige om. Takess er kanskje den mest brukte himlingen i Norge i dag, og når det når en viss alder - eller hvis man røyker mye inne - så må noe etter hvert gjøres. Bytte av tak er dyrt og ganske omfattende, så da er jo en mulighet å vaske og/eller male taket.

Bildene og eksempelet i artikkelen er fra et hus bygget i 1980. Jeg kjenner dessverre ikke oppussingshistorikken, men det er uansett ganske lenge siden det ble gjort noe med himlingen. Takplatene er av typen Takess, og det er garantert originalt og ikke malt tidligere. Som ny eier er det et sterkt ønsket om å gjøre det vakkert, og da er ikke et innrøkt tak noe jeg vil flytte inn i.

Vask først - samme hva

Man kan absolutt ikke male rett på et uvasket innertak - spesielt ikke hvis det har blitt røket i rommet, eller hvis man har hatt en peis eller vedovn som har sotet mye. Hvis man maler rett på overflater som har kvister, sot, nikotin, tusj, eller gulnet panel uten å både vaske og bruke en sperregrunning vil man oppleve at misfarging slår gjennom malingen.

Her er fremgangsmåten vi har fulgt, med godt resultat:

- Vask 2 ganger med Jotun Husvask
- Bruk en tak- og veggmopp med teleskopstang og en pumpeflaske med sprayfunksjon
- Vask/tørk 1 gang med rent vann
- La taket tørke helt før maling påføres
- Mal 2 strøk med Jotun kvist og sperregrunning (overmalbar etter 12 timer)
- Mal 2 strøk med takmaling
- Vi brukte anslagsvis 20 timer inkludert pauser på hele jobben

Spray på husvasken med sprayflasken. Vi brukte en pumpeflaske som ga såpass trykk at vi ikke trengte å bevege armen så mye. Spray på så mye at det drypper, og la det virke et par minutter. Ikke vent for lenge, for da begynner det å tørke. Dra av vannet med moppen. Skyll ofte. Gjør dette på hele taket to ganger, og så må du vaske taket en gang med lunka vann uten noe i. Skyll moppen ofte.

La taket tørke skikkelig før første strøk med sperregrunning påføres.

Beregn god tid - mal hele taket uten pause

Husk å male hele taket i lysets retning, og ikke ta lange pauser før hvert strøk er ferdig. Mal alltid overlappende vått i vått slik at du ikke får striper og "mønster" i taket. En metode jeg har lært meg er å male litt løst i kantene på store tak. Da blir det ikke en tydelig kant som risikerer å synes når du maler neste seksjon. Det første strøket vil selvsagt ikke være perfekt. Det blir skjolder og små nyanseforskjeller i fargen. Dette er helt naturlig. 

OBS: Rull aldri rullen tørr - bruk alltid rikelig med maling - og akkurat så lite at det ikke blir striper og ujevn tykkelse. Bruk et forlengerskaft av aluminium. Billigskaftene bøyer seg en del, og du blir mye mer sliten.

Å male tak er ikke nødvendigvis noe alle mestrer like godt. Du skal ha litt pågangsmot på større tak, og du skal ha gode skuldre, nakke og armer. For å få et jevnt og fint resultat må du ha krefter nok til å gjennomføre hele jobben i ett jafs. Det er normalt å våkne natten etter en slik malejobb med numne fingre og vonde skuldre :)

Forberedelsene er halve jobben

Når du skal gjøre selv den minste oppussingsjobb er rydding og forberedelsene halve jobben. Slurver du her, går det bare ut over deg selv senere. Før taket males må du tømme rommet helt. Legg oppussingspapp på hele gulvet. Fest med maskeringstape i hjørnene og på langsidene, og der pappen overlapper. Legg minst 10-15 cm overlapp slik at du ikke søler på gulvet dersom du er uheldig og river av litt tape.

Ved å gjøre grundige forberedelser før du maler, jobber du mye raskere, og resultatet blir mye bedre. Hvis du må jobbe deg rundt møbler, eller hoppe over ting på gulvet risikerer du at jobben blir mye mere slitsom, og resultatet deretter.

Husk å male taket før veggene, og dekk gjerne til vinduene slik at du ikke får millioner med små malingsprikker på dem. 

Her er to bilder som viser fargeforskjellene:


Her er taket vasket én gang.


Her er taket vasket to ganger, og første strøket med sperregrunning påføres.