A+ A A-

Slik monterer du LED-lys i trappen


Lånt fra

Det er mange som vil sette lys på trappa i huset sitt. Hvordan man bruker LED-strips til dette formålet avhenger veldig av trappen det skal monteres i. Det finnes mange typer trapper. I denne artikkelen tar vi for oss trapper som har lukkede trinn med tilgang på baksiden. Det er nok den enkleste trappetypen å montere LED-strips i.

Hvis du skal ha enkeltfarget lys (de fleste velger varmhvitt lys til dette formålet) er dette veldig enkelt. Du begynner med å borre et lite hull til strømledningen til det første trinnet. I skissen har vi begynt nede, men det er ikke noe i veien for å begynne oppe.

Du må sørge for å ha tilgang til 220V bak trappen der du vil begynne tilførselen av strøm. Vi fører strømadaptere lik de som leveres til mange typer bærbare datamaskiner. En sort boks med en lang ledning i hver ende.

Før du begynner monteringen bør du ha målt opp og klippet til LED-strips til alle trinnene. På hver bit må det koples på ledningsklips, eller loddes på ledninger i begge ender. Ledningene må være så lange at de rekker opp til neste trinn som vist på skissen. Våre ledningsklips er 14 cm lange, og det blir 28 cm når du kopler to sammen. Trenger du lenger ledninger må du skjøte med andre ledninger.

For å kople disse ledningene sammen finnes det flere muligheter. Finn noe som gjør det enkelt å skjøte ledningene mellom trinnene. Sukkerbiter er kanskje det enkleste, men hvis baksiden av trappen er synlig kan det være lurt å finne noe som er penere.

  • Klipp til LED-stripsene til alle trinnene
  • Kople til ledningsklips eller lodd ledninger på alle endestykkene (husk at den første skal koples til en 12V strømkilde, og den siste skal være uten ledning)
  • Borr hull til alle ledningene på alle trinnene
  • Vi anbefaler at du tester hele lysserien før du limer og kopler opp
  • Lim fast LED-stripene på undersiden av trinnene (husk å vaske med fettløsende middel slik at de sitter godt)
  • Stikk ledningene inn i alle hullene
  • Kople sammen på baksiden

En tommelfingerregel er å alltid bruke rød på 12V+ og sort på 12V- på enkeltfarget LED-strips.

Hvis du lodder: Husk å bruke unike farger på alle ledningene slik at du har kontroll over hva som skal koples sammen på baksiden av trappen. Bruker du flerfarget LED-strips trenger du fire farger. Standarden er sort på 12V+ og så rød, grønn og blå på de respektive fargesignalene (slik lodder du ledninger på flerfargede LED-strips).

MONTERINGSTIPS
Enkeltfarget LED-strips
Husk å montere en bryter eller dimmer for å kunne dempe/slå lyset på/av. Hvis du velger vår dimmer med trådløs fjernkontroll (RF), kan du følge samme fremgangsmåte som for RGB.

Flerfarget LED-strips (RGB)
I våre komplette sett følger det med 220V - 12V strømforsyning og en RGB-kontroller (vi gikk fra IR til RF i januar 2014). At det er RF betyr at fjernkontrollen ikke trenger å "se" mottakeren. Du kan styre lyset med den trådløse fjernkontrollen og velge farge, dimme og styre programmene. Husk at det hvite lyset på RGB er en tanke mer blått enn ren varmhvit LED-stripe. Dette fordi hvitt skapes av full styrke på alle de tre fargene (rød/grønn/blå=hvitt).

OBS: Strømforbruk!
Husk at de fleste strømforsyningene kun kan drive inntil 5 meter LED-stripe på 100% styrke av gangen. Dersom den totale lengden blir på mer enn 5 meter, må du bruke en strømforsterker.