A+ A A-

Gjør det selv - bakopplyst TV

Det finnes fabrikkmontert bakbelysning på flatskjermer, og det skal det selvsagt få lov til å fortsette å gjøre. De fleste av disse TVene er konstruert slik at lyset bak reflekterer bildet på skjermen og bakbelysningen endrer fargen deretter. Det vil ikke vår løsning gjøre, men så koster det desto mindre - du slipper å kjøpe ny TV.

Det første du må gjøre er å skaffe deg en LED-stripe. Det finnes et hav av steder der du får kjøpt slikt. Styrer du utenom norske nettbutikker koster selve LED-stripa omtrent det du må ut med i frakt for tilsvarende produkt i Norge.

Maxbo selger et komplett sett med 5 meter 5050 LED ikke vanntett (du trenger åpenbart ikke vanntett LED-stripe bak TVn), styringsboks og fjernkontroll. Dette koster svimlende 1500 kroner!

 

Nå skal jeg fortelle deg hvordan jeg fikk bakbelysning på min 50" flatskjerm. Det er faktisk ikke så vanskelig. Jeg brukte ca 1 1/2 time på hele jobben. Bilder ligger nederst i artikkelen.

Dette trenger du

  • 5 meter LED-stripe RGB 5050 60 LEDs pr meter ikke vanntett
  • Loddebolt
  • Loddetinn
  • Avbiter
  • Korte fargede ledninger for å skjøte i hjørnene (kan kjøpes ferdige på nett)
  • Limpistol

Det første du må gjøre er å legge TVn på et flatt og stabilt underlag. Jeg dro spisebordet inntil TVn og la den ned på to myke tepper. Hvis du har TVn på fot kan du selvsagt la den stå der, men det er mye enklere å lodde på noe som ligger flatt.

Mål opp lengden på alle TVns sider.

Nå skal du klippe LED-stripen i passende biter. Du vil nå se at du ikke kan klippe hvor som helst på LED-stripen. Hvis du kutter feil, vil den slutte å virke. De fleste LED-striper kan kuttes mellom hver tredje LED. Du vil se et kuttemerke, og noen ganger til og med bilde av en liten saks.


Her ser du et typisk kuttemerke. Rett under "+12V" er det fire avlange punkter med en strek. Klipp på streken.

Når du har kappet til alle fire eller fem bitene, skal du sørge for at det er klart for lodding. Hvis du har valgt en vanntett LED-stripe må du fjerne PVC-laget som ligger øverst. Bruk en hobbykniv og skrap det forsiktig av. Viktig å ikke skade kretsene på LED-stripa. Fjerne alt ned til metallet og risp gjerne litt, slik at loddetinnet har noe å feste i.

Når jeg skriver "... eller fem bitene ..." er det fordi på min TV har jeg en senterhøyttaler på midten i underkant av TVn. Å ha lys bak den virket rart, og jeg valgte å kutte vekk den miderste biten. Hvis du ikke har noe under TVn er det bare å kjøre en lang stripe hele veien.

Styringsboksen med strømledningen til min LED-stripe begynner altså på venstre side i underkant av TVn, og fortsetter rundt og ender på høyre side av TVn. Strømmen kommer gjennom et hull i veggen bak TVn sammen med alle de andre ledningene. Du kan enten ha skjult anlegg i veggen, eller gjøre som meg å bore et stort hull tvers gjennom veggen inn til kjellertrappa. Det er veldig mye penere enn å ha en bunt ledninger hengende under TVn. Spørs om ikke jeg må selge TVn med huset når den tid kommer...

Neste skritt er å vaske TVn med noe som fjerner fett og støv, og så la det tørke godt før du starter. Fjern papiret fra baksiden av LED-stripene og fest de så til TVn. Min TV har en kant som er nesten like bred rundt hele. Denne var helt perfekt å feste på. Sentrer LED-stripene mot midten av den siden du limer på slik at lyset blir jevnt fordelt rundt TVn. Grunnen til at vi ikke kan bruke ferdige hjørneskjøter (de finnes) er fordi du aldri i havet vil klare å få klippet nøyaktig slik at skjøten kommer akkurat der 90-gradern skal være i hjørnene. Dette er altså grunnen til at vi må lodde på tilpassede ledninger for å skjøte i hjørnene.

Nå skal du lodde. Hvis du aldri har holdt i en loddebolt før, bør du øve litt på noe som ikke tar skade av varmen. Du skal jobbe med svært tynne kretser og ledninger, og for mye varme for lenge vil potensielt skade så mye at du ikke får strømmen videre til neste LED-stripe.

Jeg satte temperaturen på 400°C, og det var akkurat passe. På 350°C brukte jeg litt lang tid på å få smeltet både kontaktflate og loddetinnet på ledningen.

Mens loddebolten blir varm kan du begynne å kutte til de første fire ledningene. Jeg hadde fra før kjøpt noen meter med skjøteledning for LED-striper. Det er 4 sammenlimte ledninger med fargene blå, rød, grønn og hvit.

  • Blå til blått lys
  • Rød til rødt lys
  • Grønt til grønt lys
  • Hvitt til +12V DC

Jeg klippet av en passende bit og skilte de fire ledningene fra hverandre. Det er vanskelig å jobbe med dem sammenlimt siden det er 90° vinkel og ledningene helst ikke skal stå ut fra baksiden av TVn. Det ser ikke så bra ut fra siden.

Avisoler begge ender med en avisoleringstang eller en avbiter. Du trenger ikke fjerne så mye. 4-5 mm er nok. Legg på litt loddetinn på alle endene. Legg så på litt loddetinn på kontaktpunktene på LED-stripen. Sørg for at du ikke tar på for mye, for da risikerer du at du kortslutter kretsene.

Med stødig hånd lodder du nå ledning for ledning til LED-stripene. Sørg for at du alltid lodder den innerste til den innerste slik at samme farge følger samme krets hele veien rundt. Hvis du bommer her får du uante lyseffekter. Du ødelegger ikke LED-stripa, men det blir jo helt feil farger. Hvis du blander +12V og en farge kan du potensielt ødelegge. Det beste er å være forsiktig og nøyaktig.

Nå har du loddet på 16 ledninger, og da er det klart til å teste! Jeg testet at hver skjøt fungerte før jeg loddet neste - og det kan du også gjøre hvis du vil. Husk bare på å skru av strømmen på LED-stripene mellom hver test.

Det neste jeg gjorde var å bruke en limpistol for å punktlime LED-stripene hele veien rundt TVn. Jeg limte tre steder på hver side. Årsaken er at når TVn blir varm kan limet på baksiden av LED-stripa løsne. Det ser ikke så bra ut, og i verste fall kortsluttes loddingene hvis ledningene blir vridd for mye. Jeg brukte en limtype som tåler en del varme.

Da er det bare å ønske lykke til med arbeidet :)

[sfx api="slideshowfx" album="led"]