A+ A A-

LED-striper som dekor i hjemmet


Her er en LED-stripe langt ut på kjøkkenbenken for en demonstrasjon.

LED-lys har vært på markedet en stund, og også såkalte LED-striper. Kort fortalt er det snakk om tynne strimler med lysdioder som avgir farger. Det finnes ensfargede og flerfargede, med og uten dimming og fjernkontroll. Her er en liten guide som hjelper deg med å velge riktig, og hva du kan bruke det til.

LED = Light Emitting Diode. En diode er en liten elektronisk sak som kan loddes fast til veldig små kretskort. Størrelsen, prisen og lysstyrken gjør det mulig å lage lyskilder som kan brukes på veldig mange steder i hus, bil, båt, hytte, leilighet, kontor, utstillingsvindu, salgsbod, messestand, og så videre.

En LED-stripe har som regel tape på baksiden og kan således festes i tak og på vegger, under benker og bak TVn. Det er fantasien din og hvor cheesy du vil være som setter begrensninger for bruken. I mine øyne, som privatperson, er det i en leilighet eller et hus med hvite vegger, litt glass og stål det egner seg best. Man kan oppnå veldig pene resultater ved å gjemme LED-stripa bak en lyslist eller en nedsenket himling. Disse egner seg nemlig best som indirekte belysning. Hvis LED-stripa synes vil man se lyspunktene, og da er litt av vitsen borte.

Som nevnt er det mange som bakbelyser TVn sin. En stor flatskjerm ser veldig bra ut med svakt lilla- eller blåskjær bak. Mange TVr kommer jo med dette som standardutstyr - da riktignok med en funksjon som etterligner fargene på skjermen. Uansett vil øyet oppfatte TV-bildet som mindre kontrastfullt dersom det er farget lys på veggen bak.

Kjøkkenbenken får nytt liv med en LED-stripe eller to under overskapene. Man har jo ofte en lyslist der fra før, så her er det bare å legge seg på benken og lime i vei. Har du hvit vegg over benken vil effekten bli svært vellykket. Alle vet at festen ender opp på kjøkkenet, og denne type lyssetting setter prikken over i´en.

Hvis du har en lys og fin barbenk, er det utrolig hva litt lyseblått lys under disken gjør på sommerfesten. Hvis du har en melkehvit benkeplate eller hylle, ja så kan du selv tenke deg hvor fint det blir hvis du liker det litt moderne. Går det av moten en dag, ja så er det jo bare å slå det av - for her snakker vi stealth-install slik at ikke noe synes.

 

Her kommer en orientering om de ulike typene LED-striper som er til salgs i dag.

Når du surfer rundt for å kjøpe noe slikt, vil du støte på en del betegnelser, men sjelden er forklaring på hva som er hva. Jeg vil først snakke om RGB; altså flerfargede LED-striper. Kombinasjoner av Rød, Grønn og Blå gir mange ulike farger - men det er ikke bare å kjøpe en stripe og tro at du får gull. Her må du ha tunga rett i munnen.

3825
- Hver diode avgir kun ett lys av gangen
- Vil du kun ha blått/grønt/rødt lys, lyser kun hver fjerde diode - noe som gir svakere lys
- Hvitt lys oppfattes blåere, og hvis stripen står nære en vegg, vil du se gjenskinn fra de tre fargene

5050
- Hvert diodepunkt inneholder alle tre fargene
- Vil du ha blått lys, lyser alle diodepunktene blått - og du får mer lys
- Hvitt lys oppfattes som hvitt, og stripen kan stå helt inntil noen uten at blandingen av RGB synes (RGB gir hvit lys)

30 eller 60 dioder pr meter
Dette sier seg selv, men du har altså valget mellom mindre eller mer lys. 30 dioder pr meter avgir mindre lys enn 60 dioder pr meter.

Vanntett/ikke vanntett
Du må bestemme deg for bruksområde før du kjøper. Skal du kun bruke det inne i tørre rom (kke kjøkken), så kan dy trygt kjøpe den typen som ikke er vanntett. Her er stripen og diodene blottlagt og vannsøl vil kunne kortslutte og ødelegge.

Skal du bruke LED-stripen over vasken på kjøkkenet eller på badet, eller i et annet rom med fare for vannsøl, da må du kjøpe den vanntette. Du får både 3825 og 5050 som vanntett type. Hvordan vet du at den er vanntett? Hele stripen er dekket med gjennomsiktig og myk akryl. LED-stripen med akryltrekk er mye enklere å jobbe med når man skal legge rundt hjørner etc..

Den vanntette stripen er ikke 100% vanntett. Den tåler vannsøl, men skal du ha lys i badebassenget er ikke dette produktet for deg. Hvis du er god på limpistolen eller flytende akryl kan du nok lage den helrt vanntett, for det er i skjøten mellom LED-stripe ogstrømtilførsel at det er et svakt punkt. Klarer du å sikre den overgangen, da kan du bruke stripene utendørs eller på bilen. Krympeplast er jo også noe du kan prøve.

Hva om det er for lang?
Alle LED-strips kan kuttes. Du vil finne mange kuttemerker fordelt utover stripen. Kutter du utenfor stripen, da slutter den å virke.