A+ A A-

Hvilken lyspære skal jeg velge?

 • Overordnet kategori: Artikler
 • Kategori: Diverse
 • Treff: 19595

Glødelampen er på vei ut, skal vi tro ekspertene og produsentene. Om ikke lenge vil det ikke lenger være mulig å finne tradisjonelle lyspærer i butikkene, og da kommer det store spørsmålet - hva skal jeg velge da?

Kort svart: Uansett hva du velger kommer du til å spare strøm.

Markedet svømmer over av gode løsninger til alternative lyskilder, og om kort tid er det ikke lenger alternativt å ha LED-pærer i stua. Det første som vil skje er at vi går fra glødepærer til lavenergipærer (sparepærer). Det har skjedd en del på markedet siden de første sparepærene kom på 1980-tallet. Dagens produkter gir rikelig med lys, sparer strøm og de varer lenger. Det er det som er en vinn-vinn... vinn-situasjon.

Lavenergipærer reduserer ditt energiforbruk med 80 % i forhold til glødepærer.

LED-teknologi
Neste skritt på veien er å bytte til LED. Dette er en teknologi vi bare har sett en liten bit av. I de senere årene har LED-pærene dukket opp mange steder. Bilindustrien, diskoteker, utsteder, butikker, veilys, osv, osv. Fordelene med LED er mange, så vi nevner bare noen av de mest åpenbare. Levetiden kan være flere ti-talls tusen timer. Avgir nesten ingen varme. Kan endre farge/metning med lyskontroll. Ekstremt lyssterkt som punktbelysning (jo flere LEDs desto mere lys). Tåler støt og kraftige temperatursvingninger. Slik jeg ser det er det ingen umiddelbare ulemper, annet enn at det er noe dyrere i innkjøp.

Hva bruker jeg LED-pærer til?
Jeg kan gi noen eksempler på hvordan jeg bruker LED-pærer i min hverdag. Det beste eksemplet jeg har er min MAG Lite. Jeg fikk en 3-cellemodell av faren min i julegave i 2001. Den hadde glødepære og var utrolig bra i forhold til mange av andre lommelyktenr jeg har hatt. Problemet var strømforbruket. De tre store batteriene ble slukt på kort tid om man brukte lykta mye. Som regel gikk den tom for strøm når det passet minst. Et par-tre år senere kom jeg over et ombyggingssett fra glødepære til LED. Jeg kjøpte et slikt sett til rundt 300 kroner på nett. Etter det har jeg ikke byttet batterier, og lykta lyser lenger og sterkere enn da den var ny - hele tiden. Jeg har testet litt på natta, og jeg kan lyse opp ikke-reflektive gjenstander på nesten 200 meters hold. Og jeg gjentar - jeg har ikke byttet batterier siden 2004 - og lykta lyser like sterkt hele tiden! Ombyggingssettet besto kun av en sokkel som ble skrudd i den eksisterende sokkelen og en LED-pære. Ingen ingrep annet enn å skru opp lykta og bytte. Jeg klarer dessverre ikke å finne noen som leverer slike sett lenger. Det kan ha noe med at MAG Lite selv selger LED-lykter nå.

Andre ting jeg bruker LED til: Hodelykt i bilen, garasjen og hjemme (trenger ikke bytte batteri - det bare virker, og virker). Dekor og oppmerksomhet med blinkende LED-strimler når jeg har utesalg med nettbutikken min. Videoprosjektoren min har LED-teknologi for visning av bilde (og den er fra 2002). Dekorlys som jeg bruker på fester og til pynt (kan bytte mellom 16 farger med trådløs fjernkontroll). Interiørlys med dimmer i bilen (fint så jeg kan ha litt lys på lillejenta i baksetet på kvelden). Punktbelysning og spesialeffekter for eksempel på "utstillinger" i stua. Jeg lager noen ganger displays med for eksempel alle de gamle mobiltelefonene mine. Ja, jeg er litt geeky :)

Fargevalgets tid er her
Hvis du tror at LED bare gir blåhvitt lys som ikke passer inn hjemme, må du tro om igjen. Den myten oppsto fordi det var det første som kom - og det var kun det som var tilgjengelig veldig lenge. I dag får man det man vil ha. Alle farger til alle stemninger. Gå på jakt på nettet og i velassorterte lysforretninger, så finner du det du leter etter. Billigkjedene tar stort sett inn det billigste - og det er blåhvitt lys. Jakter du på juletrebelysning, er det ordet "varmhvitt" du skal se etter hvis du vil ha noe som er likt glødepærene vi er vant til. Mer om fargevalg på LED her.

LED reduserer ditt energiforbruk med 80 % i forhold til glødepærer.

Halogenpærer
Der LED ikke holder mål vil en halogenpære gjøre jobben. De lyser sterkere og mer presist enn en LED-pære. Hvis du skal ha spotter i taket som faktisk skal lyse opp noe (bilder eller kanskje en statue), da bør du gå for halogen. Fordelen er at lyskjeglen er mer prisis, men ulempen er at de avgir mye varme. Halogenpærer må også håndteres varsomt da de ikke skal ha fingeravtrykk på seg og de tåler ikke støt, og de varer ikke like lenge som LED.

Halogenpærer reduserer ditt energiforbruk med 30 % i forhold til glødepærer.

Her er noen stikkord om de ulike pærene:

Lavenergilamper – energieffektivt miljøvennlig valg

 • 80 % lavere energiforbruk enn med glødelamper
 • Meget lang levetid i motsetning til glødelampen
 • Innebygget reaktor – glødelampen kan erstattes direkte
 • Finnes i mange ulike watt-styrker, sokler og varianter
 • Beste miljøvalg
 • Høyt lysutbytte

LED-lamper – lyskilde med mange bruksområder

 • Lang levetid gir lave vedlikeholdskostnader
 • Høy effektivitet gir lavt energiforbruk
 • Avgir verken UV- eller IR-stråling
 • Støt- og vibrasjonssikre lamper
 • Har en høyere engangskostnad

Halogenlamper – intensivt retningsstyrt lys

 • Finnes i både standard og Long Life utførelse
 • Finnes i mange ulike wattstyrker og spredningsvinkler
 • UV-stop gir innebygget beskyttelse mot for eksempel bleking av tekstiler
 • Fargetemperatur på ca. 2900K gir et varmt lys
 • Er dimbare
 • Bra miljøvalg

Artikkelen er inspirert av Aura Light AS sin Lampeskole.