A+ A A-

Pakk bilen riktig til påskeferien

  • Overordnet kategori: Artikler
  • Kategori: Diverse
  • Treff: 16328

Skal du på påsketur i fjellet med bil? Da er det en del ting du virkelig må tenke på hvis du vil ha en bekymringsfri ferie. Her har vi samlet noen tips til hvordan du pakker og klargjør bilen for påsketuren.

Sjekk dekkene
Før du reiser er det lurt å sjekke at dekkene er i orden. Har du kjørt mye på bar asfalt med piggdfrie dekk, og de begynner å bli gamle, skal du vite at de vil ha mindre effekt på is og snø enn nyere dekk som er kjørt mest på snø. Piggfrie dekk har en mykere gummiblanding, og slites raskere på bar asfalt og på varm vegbane. Sjekk lufttrykk, og huks at du sannsynligvis vil kjøre med en mye tyngre bil enn vanlig. Ta høyde for det når du etterfyller luft. En bil med lavt lufttrykk i forhold til vekten, vil oppleves som vinglete og ustabil på svingete veier. Sjekk at det ikke er fremmedlegemer i dekkene. Husk å kjøpe en boks med "lappeskum" som du pumper inn i dekket dersom du punkterer. Det er en billig forsikring slik at du kommer deg til nærmeste bensinstasjon.

Ikke glem å sjekke reservehjulet. Det må være et vinderdekk på vinteren og du må sjekke at jekk og slikt er på plass. Noen har ulike typer felger på vinterdekk og reservedekk. Sjekk at boltene/mutterne kan brukes på begge hjulene, eller sørg for å ha med riktige til alle hjulene som er i/på bilen.

Kjetting og spade
Når jeg drar på biltur på vinteren er jeg forberedt på det verste. Jeg har alltid med meg en liten spade slik at jeg kan komme meg løs om jeg skulle sitte fast. Jeg har også et sett med hurtigkjettinger lett tilgjengelig. Det finnes mye rart på markedet nå. Sørg for å ha med deg noe du vet hvordan virker. Ikke kjøp det og sleng det i bagasjerommet uten å ha kikket på det først. Det er dumt å måtte lese bruksanvisningen i stiv kuling og føyke klokka sju på kvelden, når barna skriker og kona kjefter. Da lønner det seg å ha orden på sakene. Hvis du har plass kan det være lurt å ha en pose med strøsand/grus også. På isete underlag gjør det underverker å helle på litt sand under hjulene.

Varseltrekant og refleksvest
Dette er ting vi stadig glemmer at vi har. Det er ikke ofte i bruk, men i følge loven skal det kunne tas frem uten å pakke ut av bilen først. Legg varseltrekanten inn sist slik at du enkelt kan hente den frem om du må stoppe på en trafikkert veg. Varseltrekantens eneste oppgave er å varsle andre trafikanter om at det er en hindring i veien. Det hjelper lite å sette den fem meter bak bilen. Alt for ofte ser vi det langs veien, og det er til irritasjon og det kan være farlig. Jeg vil si at den skal stå minst 100 meter bak bilen, eller i alle fall før nærmeste sving. Dette for at medtrafikanter skal få tid på seg til å redusere hastigheten før de kommer fram til der du står og graver etter reservehjulet. Dette er spesielt viktig der det er glatt og/eller svært glatt.

Refleksvesten skal kunne tas på inni bilen - altså skal den ligge i sidelommen på bildøra eller et annet egnet sted. Hvis dere skal stå lenge langs veien, og det er trafikk med høy hastighet som går forbi, skal alle være utenfor bilen - helst på andre siden av autovernet - eller på andre siden av grøfta. Det har dessverre skjedd før at biler i nød har blitt påkjørt, og passasjerene har blitt skadet.

Sjekk olje og spylervæske
Ha med deg en 5-liter med spylervæske i tillegg til at beholderen er full. Sjekk/bytt oljen før du drar slik at du slipper å styre med det på fjellet. Hvis det blir svinekaldt og bilen har lite eller gammel olje, kan du få problemer med motoren.

Nye vindusviskere?
Nesten alle påsketurer jeg har vært på begynner med, eller slutter med snø og sludd. Da er det veldig deilig å ha helt nye viskere. Bytter man dette før man drar på påsketur, så har man viskere helt til høsten igjen.

Pakk det tunge nederst og det lette øverst
Så er det tid for å pakke bilen. Har man barn og hund og skal på hytta, ja så blir det ofte en del som skal være med. Husk å pakke tunge ting nederst, og lette ting på taket.Min erfaring er at det er mye lettere å pakke dersom tingene ligger i små kofferter, bager, tursekker, eller i pappesker. Poser og nett har en tendens til å skli rundt, og småting faller lett ut. Husk å sette av plass til de siste matinnkjøpene man gjerne gjør på vei til hytta.

Skibokser og lastestativ har alltid en maksvekt, og husk at det har bilens rails (fastmonterte stativ) også. Det kan oppstå svært farlige situasjoner dersom vektgrensene ikke overholdes.

Legger man ting i skiboksen bør dette festes på et vis slik at det ikke sklir rundt om kring. Vi vet jo at løse gjenstander inne i kupeen kan være svært farlig, og dette gjelder gjenstander i en skiboks også. Ved en skikkelig oppbremsing eller kollisjon, kan løse og tunge gjenstander gjøres om til farlige prosjektiler. Sikkerheten er ditt ansvar.

En bil som er tungt lastet på taket blir ofte ustabile i svinger og ved unnamanøvre. Det er stor forskjell å kjøre med en dokumentmappe i sidesetet, til å laste bilen full av familie samt ting&tang for ti dager på hytta. Bilens kjøreferdigheter endres drastisk, og du må ikke glemme at bilen din også har en maksvekt du må overholde. Dekk og dempere er konstruert til å tåle så og så mye vekt, og overgår man grensene kan det fort gå galt.

Har du løse ski på taket skal skituppene vende bakover og ned. Legger du dem motsatt vei kan de faktisk ta med seg hele skistativet. Vindtrykket på forover- og oppovervendte skitupper i 90 km/t er voldsomt mye større enn du tror. Dette gjelder spesielt hvis man har mange par med ski ved siden av hverandre. Husk å sjekke at tuppene ikke er i veien for bakluken hvis du har stasjonsvogn/SUV. Det blir fort stygge merker på bilen, og ødelagte ski hvis du ikke passer på. Det er en dårlig start på ferien...

Barn i bil
Dette kan for de uerfarne bli et aldri så lite mareritt. Vi vet jo at barn kjeder seg fort, og de kan bli bilsyke, og de kan begynne å krangle om de er flere. Her må man ta forholdsregler slik at bilturen blir enklere.

Underholdning og hyppige pauser er stikkordene. De aller minste sover som regel en del, men når de er fra 1 år og eldre må de ha noe å finne på. Vi har funnet ut at en av oss i perioder må sitte bak, siden vi bare har ett barn. Har man to vil de ofte underholde hverandre, hvis de er gode venner.

Det er viktig å ikke vente til barna blir slitne før du stopper. Ha med tegnesaker, musikk som alle kan synge til, noen leker, og mat og drikke (frukt og vann er vinnerne). Kanskje det viktigste av alt: Lytt til barnas ønsker på bilturen. Voksenprat i forsetet i tre timer i strekk duger ikke.

Er barna litt eldre kan et sett med DVD-spillere og skjermer gjøre underverker. Vær oppmerksom på at noen barn blir bilsyke av å se på DVD eller lese.

Husk å ha med solskjermene også på denne turen. Å sitte lenge i direkte sollys går ut over humøret på selv det snilleste barnet. Husk også å kle barna riktig. Kanskje det er lurt å varme opp bilen før man setter barna inn? På den måten kan man kle dem som om de skal være inne, og da blir det ikke for varmt på turen.

Sist på listen (men det har førsteprioritet) er sikkerheten til barna. Det står sist fordi jeg forventer at du allerede har sørget for sikre barneseter, og at lasten i bagasjerommet ikke kan komme flyvende fremover ved en bråbrems. Barn opp til fire år skal sitte i bakovervendte barneseter, og da sitter de jo faktisk midt i skuddlinja til eventuelle gjenstander som kommer rasende. På stasjonsvogner lønner det seg å ha lastenett/-grind som du kan stable saker og ting inntil, og helt opp til taket. De fleste biler i dag har dette som tilleggsutstyr og kan kjøpes hos din forhandler.

Hund i bil
Her gjelder de samme reglene som for barn, kanskje med unntak av DVD-spilleren. En bil-snill hund er en hund som kan sitte og ligge komfortabelt, har nok vann til turen, ikke har det for varmt, og får tilstrekkelig lufting. En løs hund i kupeen er en potensiell kanonkule. Må hunden sitte i baksetet skal den ha på seg et spesielt halsbånd med et belte som festes i setebeltelåsen. Disse får du kjøpt for noen tiere hos ledende hundetilbehørsbutikker. Hund i bur kan er absolutt å anbefale. Det gjør det i tillegg enklere å pakke siden buret kan brukes som vegg og hylle.

Vet du ikke hvor du skal?
Hvis du har leid en hytte, eller du skal på et hotell på et sted du aldri har vært før, da vil jeg si at det er et must med GPS-navigasjon. Kart er vel og greit, men det er så mange fordeler med GPS at du nesten ikke kan la være. I dag er det veldig mange som har en smarttelefon eller et pekebrett. Til disse finnes det et ukjent antall apper som kan ta deg trygt frem og tilbake.

Hvis du ikke har en smarttelefon, eller du heller vi ha en løs dings, finnes det omtrent like mange slike som apper.

Apper du gjerne kan bruke:
- Navigon (vårt førstevalg på iPhone og iPad)
- TomTom
- ... og en drøss med andre - link

Løse GPS-dingser
- TomTom
- Garmin

Husk å feste telefonen/GPSen skikkelig. Det blir fort farlig dersom du må fikle med den hver gang du skal se på den eller trykke på den. Nei, man skal ikke betjene den mens man kjører, men hvem gjør vel ikke det. Det er like greit å heller satse på at den blir trykket på mest mulig forsvarlig - og det sørger man for ved å feste den skikkelig.